MVP traži da ambasador Srbije napusti CG: Božović je persona non grata

 MVP traži da ambasador Srbije napusti CG: Božović je persona non grata

Foto:novosti.rs

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

Kako su kazali u saopštenju, proglas je u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima. 

„Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo. Time je, takođe, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018 godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću“, poručuju iz MVP. 

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još