Mitropolija crnogorsko primorska: Na Badnji dan bez okupljanja

 Mitropolija crnogorsko primorska: Na Badnji dan bez okupljanja

S obzirom na složenu i opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko priorska (MCP) pozvala je pravoslavne vjernike i ostale građane na poštovanje zdravstvenih mjera i ljekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu Kovida-19. Iz MCP su kazali da u skladu sa propisanim mjerama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, te da neće biti centralnog loženja badnjaka ispred Cetinjskog manastira.

Iz MCP navode da se ne smije dozvoliti da ta bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni, ali je, kako su kazali, neophodno da se pridržavamo mjera predostrožnosti.

„Kako bi umanjili štetne društvene posljedice epidemije i uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti, koja, iako pogađa sve uzraste, ipak najviše života uzima među našim najstarijima“, navode iz MCP.

Podsjećaju da su odmah po proglašenju epidemije u martu ove godine prekinuli organizaciju masovnih litija, koje su, kako dodaju, tada išle ulicama crnogorskih gradova iz poznatih razloga, te da je i mnoge druge aktivnosti svela na minimum ili ih privremeno obustavila.

„Mnoge proslave, osvećenja hramova, naučni skupovi i okrugli stolovi, a prvi put poslije više od dvadeset godina, i dječiji sabor, koji su bili planirani za proljeće, ljeto i jesen ove godine otkazani su ili odloženi. Neki od najvećih godišnjih hrišćanskih praznika, kao što je praznik Vaskrsenja Hristovoga, proslavljeni su umnogome drugačije nego što je to slučaj u redovnim uslovima“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MCP.

Iz MCP dodaju da se nažalost, i najradosniji hrišćanski praznik Božić dočekuje, takođe u veoma lošem epidemiološkom trenutku.

„Obavještavamo sveukupnu javnost, a naročito pravoslavne hrišćane, da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim mjerama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira. Poslije jutarnjeg bogosluženja, u toku cijelog dana vjernici će moći da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu“, ističu iz MCP.

Mole i apeluju da se sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mjera uz minimalno zadržavanje u portama hramova i manastira uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima.

„Ovo je prava prilika da se podsjetimo kako su se ovi božićni dani uvijek proslavljali u porodičnom ambijentu, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos. Zato umjesto uobičajenog slavlja i masovnih okupljanja pozivamo sve pravoslavne hrišćane da predstojeće vrijeme ovog božićnog posta provedu u postu i molitvi, pripremajući se tako za praznik Roždestva Hristovog“, navodi se u saopštenju.

Na Božić će, kako dodaju, biti služeno i po nekoliko Liturgija u većim hramovima i manastirima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila, kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim liturgijama. Podsjećamo da boravak na Božićnom bogosluženju bude u skladu sa propisanim mjerama koje su od ranije na snazi.

„Ponavljamo blagoslov koji je važio i za proslave krsnih slava, da se i Božićni dani proslave u svojim domovima u užem krugu i bez organizovanih okupljanja po domovima i drugim mjestima stanovanja“, kazali su iz MCP.

(RTCG)

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još