Ministarka zdravlja u posjeti zdravstvenim ustanovama u Kotoru i Herceg Novom

 Ministarka zdravlja u posjeti zdravstvenim ustanovama u Kotoru i Herceg Novom

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović obišla je danas nekoliko zdravstvenih ustanova u primorskim opštinama i, zajedno sa ljekarima, još jednom je apelovala na građane da se epidemiološke mjere moraju poštovati.

„Obišla sam Opštu bolnicu Kotor, Dom zdravlja Kotor, Specijalnu bolnicu Risan, Dom zdravlja Herceg Novi, kao i bolnicu Meljine. Prilikom ove posjete direktno sam se uvjerila u stanje i trenutnu situaciju na terenu. OB Kotor je povećala svoje kapacitete, u smislu povećanja hospitalnih postelja za Covid bolesnike. Ranije smo ovdje imali 15 postelja, a sada ih ima duplo više, dakle 30 bolesničkih postelja. Jedan dio kompletne opreme je stigao, a preostalo će sjutra, najkasnije do ponedeljka. Ljekari u kotorskoj bolnici se zaista maksimalno trude, daju svoj maksimum u liječenju pacijenata, što je potpuno evidentno“, saopštila je nakon obilaska ministarka zdravlja.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić obišao je sa ministarkom tamošnju Opštu bolnicu i Dom zdravlja.

„U Domu zdravlja Kotor smo naišli na situaciju da ispred Covid ambulante u tom trenutku nije bilo gužve, ali se na dnevnom nivou pregleda otprilike oko 40-50 građana. U Domu zdravlja Kotor je zaista situacija potpuno pod kontrolom, ova ustanova je u gotovo punom kapacitetu, tako da sam veoma zadovoljna onim što sam zatekla u Domu zdravlja Kotor“, kazala je dr Borovinić Bojović, dodajući da su se tokom posjete razmatrale sve eventualne kadrovske reforme, koje su neophodne da se dese.

„Otprilike je ista situacija i u Domu zdravlja Herceg Novi, dakle broj pregleda na dnevnom nivou u jednoj smjeni, kreće se između 40 i 50. Ono što je veoma važno za oba doma zdravlja jeste da patronažna služba maksimalno radi i na taj način zapravo zbrinjava jedan veliki broj Covid pacijenata,koji se liječe u kućnim uslovima i koji mogu da dobiju adekvatnu terapiju. Problem funkcionisanja patronaže imali smo u Budvi, ali je sada i tamo riješen“, naglasila je ona.

Ministarka zdravlja obišla je i Specijalnu bolnicu za ortopediju, neurohirugiju i neurologiju „Vaso Ćuković“ u Risnu i bolnicu Meljine. Fokus je ovoga puta, kako je kazala, bio na problemu Covida, ali, poručila je, u svakom slučaju aktuelne teme neće ostati zapostavljene, bez obzira na situaciju sa koronom.

„Koristim ovu priliku da se zahvalim gradonačenicima i da dodatno podstaknem rad operativnih štabova u cilju bolje kontrole epidemioloških mjera. Jutros smo u 9 časova imali on line sastanak u Ministarstvu zdravlja, sa predsjednicima opština iz cijele države, na kojem smo aktuelizovali problem konekcije između operativnih štabova, Instituta za javno zdravlje i Komisije za praćenje Covida, tako da očekujemo svakako rezultate veoma brzo u narednom periodu“, najavila je ministarka zdravlja.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još