Ministarka Bratić u posjeti Opštini HN – Partnerski umjesto maćehinskog odnosa

 Ministarka Bratić u posjeti Opštini HN – Partnerski umjesto maćehinskog odnosa

Foto: Press služba Opštine HN

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić sa saradnicima je danas obišla nekoliko ustanova kulture, Njegoševu školu, Kuću Iva Andrića i Muzej Mirka Komnenovića, nakon čega su posjetili Opštinu Herceg Novi, gdje su sa rukovodstvom lokalne uprave i sekretarima razgovarali o predstojećim aktivnostima i onome na šta Herceg Novi do sada nije mogao računati od prethodnih državnih vlasti.

Prema njenim riječima, Herceg Novi je od izuzetnog značaja za Crnu Goru, kao jedna od najznačajnijih, najljepših i najgostoljubivijih destinacija, turističkih i ljudskih, kao mjesto koje spaja različita kulturna i vjerska naslijeđa.

„Međutim, da budemo iskreni, već godinama su potrebe ove opštine besprizorno i grubo zapostavljane od strane bivšeg režima. Zato je u planu našeg resora izmjena takve politike, jer su građani ove opštine, kao i građani svih drugih opština u Crnoj Gori, to zaslužili.“ – poručila je Bratić i naglasila da je prioritet i fokus Vlade Crne Gore „promjena, a ne zamjena“ dosadašnjeg načina upravljanja.

Foto: Press služba Opštine HN

Cilj današnje posjete je da se upoznamo sa predstavnicima prosvjetne i kulturne zajednice, i na taj način pokažemo da nam je cilj da praktično i brzo rješavamo probleme na terenu, što i jeste agenda cijele Vlade. – rekla je Bratić.

Kako je ministarka rekla nakon sastanka – Impresionirana je načinom na koji je lokalna zajednica uspjela da uloži u razvoj kulture, prosvjete i sporta, bez pomoći ili sa vrlo malo pomoći Podgorice, odnosno bivših Vlada i ocijenila da bi to trebao biti uzor vlastima na državnom nivou i „primjer dobre prakse kako svaki građanin jeste u centru, kako se ideološki i politički ne diskriminišu ljudi , kako se dobro domaćinski upravlja.“

Gradonačelnik Katić izjavio je da je na sastanku istaknut problem izgradnje škole u Igalu kao primarni. Dogovoreno je da Opština i nadležno Ministarstvo intenziviraju saradnju u narednom periodu, kako bi Igalo konačno dobilo školu kakvu i zaslužuje.

Foto: Press služba Opštine HN

„Razgovarali smo o objektima koji su od istorijskog značaja za naš grad, a koji su danas u veoma zapuštenom stanju. U razgovoru sa ministarkom smo naglasili da je Opština Herceg Novi, kao što se i ona sama uvjerila, u prethodnom periodu ušla u rekontrukciju objekata kulture, kao što su Njegoševa škola, Kuća nobelovca Iva Andrića, paviljon zgrade Gradske muzike, kojima su danas potpuno promijenjeni izgled i namjena prostora. Posebno smo se osvrnuli na dva objekta koja su veoma značajna za Herceg Novi, za koje nismo imali razumjevanje od strane prethodnog režima, a to su škola u Srbini („Srpska zakladna pomorska škola“), a koja pod hitno treba da doživi obnovu; i palata Burovina, koja je nekada bila Muzička škola u samom centru Herceg Novog, a koja bi trebala na osnovu ovih preliminarnih razgovora da bude ustupljena Opštini Herceg Novi na neki određeni period, kako bi se tamo obezbijedio prostor za naše kulturne institucije, u prvom redu Hercegnovsko
pozorište.“ naglasio je Katić.

Ministarka Bratić upoznata je i sa procedurom upisa tvrđave Forte mare na UNESCO listu.

„Očekujemo da tokom 2021. godine Herceg Novi konačno dobije jednu tvrđavu koja
će biti na listi UNESCO-a, što će nam biti posebno zadovljstvo jer smo mi kao Opština
uložili velike napore kako bi se ta ideja u konačnom reliazovala. Sanacija Kanli kule prepoznata kao veliki problem, te je došlo do određenih zastoja nakon raspisivanja tendera. Posao se mora nastaviti, u msislu stabilizacije terena, na osnovu trenutnog ispitivanja terena oko tvrđave, kako bi se definitivno u skladu sa svim konzervatorkim i arhitektonskim uslovima obnovila.“ – naglasio je predsjednik Katić.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još