Ministar Stijović sa čelnicima Opštine: Prioriteti rješavanje vodosnabdijevanja Luštice i zaleđa

 Ministar Stijović sa čelnicima Opštine: Prioriteti rješavanje vodosnabdijevanja Luštice i zaleđa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Aleksandar Stijović posjetio je danas Opštinu Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao na više tema i otvorenih pitanja iz nadležnosti tog ministarstva.

Neki od istaknutih problema su oni dugogodišnjeg karaktera, poput nepostojanja adekvatne infrastrukture i vodosnabdijevanja poluostrva Luštica i sela u zaleđu Herceg Novog.
Kako je nakon sastanka kazao ministar Stijović, današnja posjeta je bila izuzetno konstruktivna, a od strane predsjednika Katića i njegovog tima informisan je o svim problemima koje Opština Herceg Novi ima u sektorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministar je naglasio da je zadovoljan činjenicom da lokalna samouprava po dosta pitanja ima već pripremljena rješenja i ideje u cilju prevazilaženja problema.
-Posebno smo razgovarali o vodosnabdijevanju u selima koja gravitiraju ka Herceg Novom, kako riješiti probleme nastale na Luštici, za koje smatramo da su bili usporavani po političkoj osnovi od strane bivše vlasti. Sagledaćemo opet stvari i vidjeti da li su ti problemi bili zakonske prirode ili samo nije bilo dobre volje da se riješe. Imali smo kontruktivan razgovor i na temu ribarstva, odnosno kako da riješimo postavljanje ribarske luke u Herceg Novom. Pošto su iz ministarstva već obezbijeđena sredstva, vrlo brzo možemo krenuti u realizaciju. Smatram da smo upostavili jako dobru saradnju, za koju će timovi Ministarstva i lokalne samouprave uspjeti da realizuju na tehničkom nivou. Cilj nam je da rješavamo jedan po jedan problem, kako bi obje strane uspjele da urade sve za dobrobit građana, kazao je Stijović i ocijenio da je ostvarena dobra saradnja u najavi, uz nadu da će vrlo brzo pokazati dobre rezultate i u praksi.
Posjeta ministra Stijovića predstavlja nastavak posjeta visokih zvaničnika i funkcionera nove Vlade Crne Gore sa kojima se krenulo u rješavanje hroničnih problema Herceg Novog, kazao je predsjednik Katić nakon sastanka, uz napomenu da su definisani određeni zaključci iz sektora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U saradnji lokalne samouprave i ministra Stijovića i njegovog tima oni će biti i realizovani.
-Tu su brojni projekti, među kojima su pitanje putne infrastrukture i vodosnabdijevanje hercegnovskih sela u zaleđu, kao i poluostrvo Luštica i potencijali sa kojima raspolaže, uz određene probleme koje je lokalna samouprava imala sa prethodnim ministarstvom i Upravom za šume. Takođe, zahtjevi koje je Opština Herceg Novi upućivala ministarstvu u prethodnom periodu biće obnovljeni, kako bi se problematika ponovo sagledala i određene saglasnosti dobile od nadležnog Ministarstva, kazao je predsjednik Katić i dodao da je jedna od tema sastanka bilo i ribarstvo, odnosno postavljanje ribarske luke, a po tom pitanju biće nastavljena intenzivna komunikacija kako bi taj projekat bio realizovan.
On je naglasio i da će se poslije dužeg vremenskog perioda zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede krenuti u realizaciju sveobuhvatnijeg plana čišćenja i uređenja rijeka na teritoriji Opštine Herceg Novi.
Kako se čulo tokom sastanka, Opština Herceg Novi će uputiti zvaničan dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sa istaknutim prioritenim lokacijama sa problemom vodsnabdijevanja, gdje bi ministarstvo moglo da interveniše.
Potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić istakla je sve poljoprivredne prednosti Kruševica, Kamenog, Mokrina, Žvinja i mnogih drugih sela, ali i one u pogledu razvitka ruralnog turizma u Herceg Novom. Sa povećanjem Agrobudžeta, odnosno sredstava namijenjenih razvoju poljoprivredne djelatnosti, i turistička ponuda Herceg Novog bi bila znatno bogatija i raznovrsnija, zaključila je Samardžić.
Sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Suzana Memarović istakla je tokom sastanka da je Opština Herceg Novi zajedno sa Bosnom i Hercegovinom aplicirala za projekat povećanja registrovanih poljoprivrednika, kojima bi dalje bila pružena edukacija o adekvatnom plasmanu proizvoda na tržištu. Partneri u tom projektu su, pored sekretarijata, Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, grad Trebinje i Razvojna agencija Republike Srpske.
Direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović naglasila je da na Vrbanju trenutno ima oko 300 grla stoke i da su potencijali veliki. Kazala je i da je dobijen mini grant za razvoj poljoprivrednih gazdinstava. Prema procjenama, tim projektom će Agencija pomoći poljoprivredni razvoj za nekih dvadesetak domaćinstava.
Sastanku sa ministrom Stijovićem prustvovali su još i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, šefica Kabineta predsjednika Dragana Stanišić, savjetnik predsjednika Jovan Subotić, te Jelena Poledica iz Direkcije za imovinu i zastupanje Opštine Herceg Novi.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još