Milatović u posjeti Herceg Novom: Teme ponovo obilaznica, podvodni tunel, Vektra Boka, bolnica Meljine

 Milatović u posjeti Herceg Novom: Teme ponovo obilaznica, podvodni tunel, Vektra Boka, bolnica Meljine

Foto: Opština HN

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom lokalne samouprave Stevanom Katićem i predsjednikom Skupštine opštine Ivanom Otovićem i saradnicima razgovarao o više aktuelnih tema, među kojima su mogućnost izgradnje obilaznice i podvodnog tunela HN-Luštica, raskid ugovora sa Vektra Bokom, kao i regulisanje pitanja statusa Bolnice Meljine.

Kako je tokom sastanka predsjednik Opštine Stevan Katić informisao ministra Milatovića, hercegnovska lokalna samouprava ima spremna određena strateška dokumenta, među kojima su Strategija razvoja grada do 2027. godine i Mapa investicija. Za kapitalne projekte iz ovih i drugih razvojnih dokumenata Herceg Novi dugo vremena nije mogao računati na pomoć države, a budžet grada je bio finansijska osnova za njihovu realizaciju, naglasio je Katić i dodao da je dobro da Herceg Novi ove godine može računati na pomoć i podršku države.

On je uputio ministra Milatovića i njegove saradnike u hronične probleme hercegnovske opštine: saobraćajne gužve i nepovezanost grada sa Lušticom, što dalje onemogućava realizaciju razvojnih projekata kako u gradu tako i na novskom dijelu poluostrva, nefunkcionalnost preduzeća „Vektra Boka“ i sve negativne posljedice koje ono za sobom povlači godinama unazad, kao i regulisanje pitanja statusa Bolnice Meljine, koja se sama, kao i zdravstveni radnici koji rade u njoj, nalazi u nezavidnoj situaciji.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović istakao je tokom sastanka spremnost i podršku projektu izgradnje obilaznice i podvodnog tunela Herceg Novi-Luštica, uz konstataciju da je sada pravo vrijeme da se u saradnji sa ministarstvima i Upravom javnih radova Crne Gore kandiduju projekti na nivou države.💬 „Kada su u pitanju razvojni projekti bez kojih ovaj grad ne može da funkcioniše, konstatovali smo neke pogrešne odluke koje su unazadile i turističku i zdravstvenu ponudu, ali i kvalitet života stanovnika Herceg Novog. Sa nivoa Opštine i sa nivoa centralne vlasti trudićemo se da u narednom periodu određene pogrešne stvari iz prošlosti ispravimo, da ih stavimo na neke normalnije noge, prije svega u korist građana Novog i šireg područja Boke kotorske. U tom smislu, razgovarali smo o obilaznici koja bi trebalo da spoji granični prelaz Debeli brijeg sa Lušticom uz pomoć podvodnog tunela kroz zaliv, čime će se dio hercegnovske opštine koji se nalazi na Luštici i fizički biti spojen sa ostakom grada i na taj način će se Luštica otvoriti kao dodatni razvojni potencijal hercegnovske opštine. Takođe, razgovarali smo i o statusu Bolnice Meljine. Moraćemo zajednički kao Vlada da vrlo brzo vidimo šta je najbolji način i model da se ta bolnica stavi u funkciju koju mora da ima, a to je funkcija poboljšanja i održavanja javnog zdravlja u Herceg Novom, u korist građana i svih turista koji dolaze“, kazao je Milatović.

On je napomenuo da se tokom sastanka razgovaralo i o lošoj privatizaciji HTP Boke i modelima uz pomoć kojih se može izaći iz te transakcije.

„Mi kao Vlada smo spremni da donesemo odluku da se to na najpametniji mogući način vrati gdje je trebalo da bude prije 10 godina, a to je prije svega u dijelu turističkog razvoja i ponude Herceg Novog“, zaključio je Milatović.

Današnji sastanak je bio prilika i da se sagleda aktuelna epidemiološka situacija u Herceg Novom, kao i efekti mjera koje je Institut za javno zdravlje sprovodio prethodnih mjeseci. Danas, na hercegnovskoj rivijeri odmara nešto više od 22 hiljade turista, što je deset puta više nego prošle godine, i na nivou od 80 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

„Možemo reći da smo zadovoljni uloženim naporima i ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu, kako od strane Ministarstva zdravlja, tako i od strane Opštine Herceg Novi. Sadašnja situacija je prevazišla naša očekivanja, s tim što i dalje svi zajedno moramo voditi računa o epidemiološkoj situaciji“, zaključio je Katić.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još