Međunarodni dan volontera:Crveni krst je ponosan na tebe!

 Međunarodni dan volontera:Crveni krst je ponosan na tebe!

Danas je Međunarodni  dan  volontera  koji u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta  obilježavju radno. Aktivno učestvuju u pružanju pomoći, onima kojima je najneophodnija. Taman što su podijelili pakete pomoći sa hranom ugroženim porodicama, u prostorijama Crvenog krsta pakuju pakete za sedam porodica u Drenoviku.

Foto: Crveni krst

-Spremili smo po deset paketa hrane, higijene i brašna za sedam porodica iz Drenovika. Naredne sedmice podijelićemo i pakete za bebe rođene u sedmici Crvenog krsta” , rekla je za Portal Novi sekretarka Mira Krsmanović.

 Korona je promijenila život svih. Mnogi su ostali bez posla, pa se toj organizaciji obraća više ljudi za pomoć. Od marta  su volonteri  Crvenog krsta stigli do mnogih  ugroženih porodica kako u gradu tako i selima.

-Provodili smo na terenu i po 10 sati dnevno, i niko nije pitao za vrijeme. Ruku pomoći  pružilo je 15-ak volontera, još toliko čekalo je da priskoče u pomoć, kazala je Krsmanović  ističući da su volonteri osim podjele pomoći tu da sa ljudima porazgovaraju, saslušaju, savjetuju.

– U našoj organizaciji je uvijek radon. Imamo  obuke prve pomoći, akcije dobrovoljnog davališta krvi, distiribucija humanitarne pomoći, edukacije i druge aktivnosti.  Uz čestitke svim volonterima i izraze zahvalnosti za doprinos humanitarnom radu, vrijeme uloženo u ublažavanje posljedica virusa, Krsmanović kaže da će nastaviti da se bore, kako bi zajedno prebrodili ovu krizu.

Foto:Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore je ponosan na tebe!

Jedan od osnovnih ciljeva Crvenog krsta Crne Gore, kada su ljudski resursi u pitanju, jeste da ima motivisane, obučene i osposobljene volontere, koji poštujući etički kodeks i principe organizacije, odgovorno izvršavaju svoje zadatke i time doprinose ostvarivanju misije Crvenog krsta. Na nivou cijele Crne Gore, Crveni krst broji oko 2 000 aktivnih volontera koji su noseći stub svih aktivnosti koje se implementiraju na terenu, a koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života ugroženih građana

Od početka pandemije u Crnoj Gori, Crveni krst građanima je stavio na raspolaganje 450 volontera, pretežno mladih ljudi, koji su svakodnevno radili na suzbijanju posljedica virusa i pružanju podrške, ali i utjehe onima koji su najugroženiji. Do početka novembra volonteri su ostvarili 19 924 volonterskih sati.

Online konferencija Neđunarodne federacije društva Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Povodom Međunarodnog dana volontera, volonteri Crvenog krsta Crne Gore su 4. decembra dobrovoljno dali krv sa ciljem da još jednom daju primjer društvu i pošalju važnu poruku koju ne smijemo zaboraviti – u svakom momentu, a posebno u kriznim vremenima, krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Volonter Crvenog krsta Crne Gore će učestvovati na Globalnoj konferenciji Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca koja se organizuje online putem i na kojoj će volonteri širom svijeta podijeliti svoja iskustva volontiranja tokom pandemije COVID-19.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još