Mamula će doprinositi novijoj, svjetlijoj istoriji Herceg Novog

 Mamula će doprinositi novijoj, svjetlijoj istoriji Herceg Novog

Posjetom ostrvu Lastavica i svečanim polaganjem cvijeća i vijenaca u utvrđenju Mamula u Herceg Novom obilježeno je 78 godina od rasformiranja zatvora – Campo Mamula koji je u ovoj tvrđavi bio uspostavljen u Prvom i Drugom svjetskom ratu.Polaganje vijenaca i podsjećanje na zatočenike iz Boke, istočne Hercegovine i južne Dalmacije tradicionalno organizuju hercegnovsko Udruženje boraca NOR-a 1941-1945. Godine (UBNOR), Mjesna zajednica Luštica uz podršku kompanije OHM Mamula Crna Gora koja je u cilju rekonstrukcije tvrđave i ostrva, zakupila lokaciju na 49 godina-saopšteno je iz kompanije.

Pod okriljem italijanskog okupatora utvrđenje Mamula bilo je uspostavljeno kao zatvor od marta 1942. do septembra 1943. godine. Na 78. godišnjicu izlaska iz zatvora došao je preživjeli zatvorenik Ivo Marković iz Budve.

On je kao osmogodišnjak na Mamuli bio zatočen sa porodicom među kojima su bila četvorica braće i baba. „Preživjeli smo strahote i glad“, rekao je Marković.

Olivera Doklestić iz UBNOR-a Herceg Novi kazala je da Mamula u pamćenju Bokelja, ali i stanovnika okolnih područja upamćena više kao mjesto čamovanja nego kao izvanredno djelo vojne arhitekture, koje zaslužuje pažnju izuzetno vrijednog graditeljskog nasleđa.

Ona je u ime zatvorenika svih ratova zahvalila organizaciji boraca NOB-a, što organizuje odlazak na Mamulu.

„Svi mi koji smo potomci robijaša sa Mamule nosimo tužna sjećanja naših predaka na ovo ostrvo i njegovu tvrđavu“, zaključila je Doklestić.

Živorad Milosavljević predsjednik beogradske opštine Sopot je rekao da kroz ovaj objekat diše istorija.

„Dio istorije kada se ovaj prostor branio od neprijatelja. I danas Herceg Novi i Crna Gora gledaju ovaj prostor kao turistčki potencijal. Ovo danas o Herceg Novom govori kao o opštini koja ima budućnost prosperitet, koja živi i radi“, rekao je on.

„Nadam se da ćemo u narednim godinama kada sve ovo bude otvoreno moći da svjedočimo vrlo uspješnim i održivim sadržajima takozvanog memorijalnog turizma“, kazao je Ilija Moric, podružnica boračke organizacije sa Luštice.

On je zahvalio kompaniji Orascom, koja je pomogla da se održi događaj u otežanim uslovima, jer ne moraju da prekidaju tradiciju obilježavanja na Mamuli.

„Želim da sljedeće godine proširimo ovaj sadržaj i da on bude cjelodnevni sa nizom aktivnosti“, poručio je Moric.

U ime kompanije OHM Mamula Crna Gora učesnike skupa je na Mamuli dočekala je PR savjetnica Dragana Bećirović.

Ona je podsjetila da je OHM Mamula već četiri godine organizator i domaćin Memorijalnog dana, sa Udruženjem boraca i MZ Luštica.

„Ovo mjesto odiše istorijom. Nakon završetka rekonstrukcije koja se uspješno realizuje, Mamula će doprinositi nekoj novijoj, svjetlijoj istoriji Herceg Novog. Ta istorija će biti sadržajnija, savremenija i perspektivnija“, kazala je Bećirović.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još