Mali privrednici Herceg Novog najavljuju protes

 Mali privrednici Herceg Novog najavljuju protes

Foto: Milan Dobrilovic

Dok se skoro 80% poslodavaca na nivou Crne Gore trenutno bori da se ukine neradna nedjelja barem tokom zimske i ljetnje turističke sezone, mali privrednici u Herceg Novom, uglavnom vlasnici butika, bore se da izdejstvuju kod nadležnih bilo kakav način ili mjere pod kojima bi mogli uopšte da otvore butike, jer su, kako nam kažu, pred finansijskim krahom. Ne isključuju mogućnost protesta, zajedno sa radnicima kao i djelatnicima iz drugih uslužnih djelatniosti, frizerima, kozmetičarima.

Budući da apeli ka premijeru, misnistrima Milatoviću i Spajiću nijesu urodili plodom, kao ni najavljena podrška koja je obećana i predsjedniku Opštine, od Vlade i Opštine zahtijevaju da im se: omogući rad maloprodaja makar do 17 h, hitno obezbijede bespovratna sredstva za robu i plaćanje najmova, isplate subvencije na zarade zaposlenih od januara 2021. god i anuliraju zaduženi porezi i doprinosi od marta 2020.god, za koje ih Poreska uprava zadužuje.

„Naša djelatnost je krajnje ugrožena a država je nije prepoznala kao takvu i ni u čemu nas nije podržala. Svrstani smo po šifri djelatnosti zajedno sa prehranom i u svemu smo tu osim kada je riječ o zatvaranju radnji“, ističu u saopštenju.

Okupljeni u NVO Novska butiga, kao trgovci odjećom i obućom, obraćali su se u više navrata premijeru, ministrima Spajiću i Milatoviću, ali povratnu informaciju nijesu dobili. Podsjećaju da ih je predsjednik Opštine primio prije mjesec, saslušao ih i zahtjev predočio Ministarstvu ekonomije. Obećana mu je podrška za njih, ali do sada ništa od toga, navode u saopštenju.

Smatraju da je cijela Boka puno više ugrožena od centralne Crne Gore, Herceg Novi nema nikakve prihode osim turizma koji je u 2020.god uništen.

„Iz ovog grada je uništeno sve što je donosilo mjesečna primanja od kojih je živjela mala privreda ovog grada. Počevši od bolnice, Instituta, Brodogradilišta, HTP Boke… Smatramo da naša djelatnost treba pomoć države, s obzirom da je u okolnim zemljama nezavisno da li su one EU ili ne, ta pomoć aktivna od prvog mjeseca pandemije“, poručuju iz NVO Novska butiga.

Napominju da je EU dala sredstva Crnoj Gori isključivo za likvidnost mikro, malih i srednjih preduzeća, te ističu da niti jedno novsko preduzeće ova bespovratna sredstva nije dobilo.

„Mi se nećemo baviti pitanjem gdje je taj novac otišao, već apelujemo na nadležne institucije da to učine. Šefica EU za Crnu Goru Cristina Oana Popa je takođe obaviještena te se nadamo da će se potrebni koraci preduzeti. U protivnom, mi smo odlučni izaći na ulice zajedno sa svojim radnicima, njihovom porodicama, pozvati kolege frizere, kozmetičare, ugostitelje i javno tražiti ono što nam sljeduje“, poručuju iz NVO Novska butiga.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još