LGBT Foruma Progres: Uskoro pred matičara za sudbonosno DA

 LGBT Foruma Progres: Uskoro pred matičara za sudbonosno DA

Iako još postoje brojne nesigurnosti, gej parovi iz Crne Gore sa nestrpljenjem iščekuju dan kada će moći pred matičarem da kažu sudbonosno da, a kako iz LGBT Foruma Progres tvrde, tome se raduje i veliki broj parova iz regiona.

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola sjutra će stupiti na snagu.

Iako će stupanje u životnu zajednicu biti moguće, LGBT parovi će morati još da sačekaju kako bi ostvarili sva prava iz tog zakona, jer nije usvojen niz podzakonskih akata.

Ceremonija sklapanja partnerstva osoba istog pola neće se mnogo razlikovati od ceremonije sklapanja braka pred matičarem, tvrde u LGBT organizaciji. Ipak, matičari su nedavno prošli obuku kako bi im se približilo kako će u praksi izgledati sklapanje tih partnerstava.

“U osnovi, istopolni parovi će pristupiti u opštinu da pred matičarem, uz prisustvo dva svjedoka, sklope partnerstvo i ono bude upisano u registar. Sve preko toga – proslave, mjesto i način obilježavanja, zvanice i sl. je isključivo do želje i volje samih partnera, kao i što bi ceremonija sklapanja braka bila”, kazali su za Novosti iz LGBT Foruma Progres.

Neke razlike će postojati i to su uglavnom formalnosti pred matičarem koji će svoje obraćanje morati da prilagodi gej parovima, te neće biti “mladoženja možete poljubiti mladu” nakon što su oboje rekli da.

Sklapanje partnerstva u početku neće biti omogućeno u svim gradovima, već će ovi parovi partnerstvo sklapati u malom broju opština, prvenstveno u Podgorici.

“Danom stupanja na snagu zakona, istopolni partneri će moći, u malom broju opština, da svoje partnerstvo upišu u matični registar istopolnih partnerstava i dobiju uvjerenje o partnerstvu, dok će uživanje prava iz ovog zakona morati da sačeka usaglašavanje i donošenje određenog broja zakona i podzakonskih akata. Moramo da naglasimo da se u nadležnim resorima ubrzano radi na određenim aktima – pravilnici i sl, te da se do 15. jula, dana stupanja na snagu zakona, određene činjenice mogu promeniti”, objašnjavaju iz LGBT organizacije.

Po ugledu na Zapadnu Evropu

Kako navode u Progresu, Zakon je rađen po modelima koji već postoje u zemljama Zapadne Evrope, te neće biti suštinskih razlika u samim procedurama.

Izvor: novosti.rs

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još