Krajem mjeseca nastavak izvoza grita za Španiju

 Krajem mjeseca nastavak izvoza grita za Španiju

Foto: Agencija Anadolia

Nakon skoro godinu i po dana, iz kruga nekadašnjeg brodogradilišta u Bijeloj biće transportovano oko 40.000 tona grita i kontaminiranog zemljišta brodom u Španiju.

Španske vlasti izdale su dozvolu 8 aprila. Prvih 7.000 tona kreće već ovog mjeseca a ostatak će biti raspoređen u nekoliko tura, potvrdila je medijima Almina Bućan iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Kompanija Valgo koja je zadužena za realizaciju projekta je od marta 2019. godine, kada je projekat remedijacije zemljišta u Bijeloj počeo, oko 38.000 tona grita iz Brodogradilišta izvezla u Španiju kao i 4.000 tona grita iz Porto Montenegra za Ukrajinu, međutim, nijedan brod nije isplovio od 5. avgusta 2019 i od tada nadležni su pokušavali da nađu rješenje i odredište za grit koji je bio planiran za izvoz.

Inače, za projekat remedijacije zemljišta u krugu nekadašnjeg Brodogradilišta Svjetska banka je Vladi Crne Gore odobrila kredit od 23 miliona eura. Ugovor sa Svjetskom bankom ističe krajem juna ove godine do kada posao mora biti završen.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još