Kraj godine pune neizvjesnosti

 Kraj godine pune neizvjesnosti

Godinu na izmaku opisujemo iz svog ugla. Zajedničko je da je pandemija korona virusa kriva za neostvarene planove. Turistički poslenici zabilježili su ubjedljiv pad poslovanja. Opštinska kasa zbog toga se nije punila po planu….i tako redom sve u krug.

Ljudi i događaji podsjete nas da nije bilo sve tako ružno. Uspjesi naših osnovaca, srednjoškolaca i studenata signal su da se sve može. Pisali smo i njima, i opet ćemo, jer su oni najbolji reprezenti grada i države.

Novi muzički talenti, spotovi onih već prepoznatih, mali i veliki sportisti, klubovi…..dug je spisak dobrog po čemu ćemo pamtiti godinu za nama.

Arheolog i planinar Željko Starčević često nas podsjeti na lijepa mjesta, zaboravljene navike,…

Čime se može platiti ovaj pogled?

Da bi uživali na ovoj klupi potrudili su se ljudi, ljubitelji prirode. Na više mjesta ih ima. Bilježimo i drugu stranu naše realnosti. Na Orjenu, na pješačkoj stazi preko Malog Vratla nešto se čudno dogodilo: na odmorištu „Bukov hlad“. Nedavno su osvanule razvaljene klupe.

-Nema šta drugo biti da je u pitanju nego međed, jer ne postoji niti jedan razlog da pomislim da bi ovako nešto mogao da uradi čovjek, zar ne? 🙄 Odmorište je uređeno dugotrajnim volonterskim radom članova PK „Subra“ i do sada nije bilo ovakvih incidenata sa međedima“šaljivo, ali zabrinuto napisao je Željko u jednoj od svojih objava.

Zaboravimo ovog posljednjeg dana stare nam godine. ružno. Dosta je bilo. Zatvorimo knjigu još jednim podsjećanjem da smo nešto mogli uraditi a nijesmo, jer nam je neko kriv. Zahvaljajući pisanom tragu i fotografijama može se zaključiti da je za mnoge nezavršene stvari neko bio kriv i prije 80 godina.

-Istorija se nikada ne ponavlja, bar ne baš onakva, istovjetna, ali neka pitanja u Boki Kotorskoj i nakon više od 80 godina su i dalje tu, gotovo ista, pa tako u sedmičnom listu „Glas Boke“ iz 30-ih godina prošlog vijeka čitamo o planovima skorog uređenja i proširenja glavne hercegnovske ulice i luke, o problemu nepostojanja regulacionih planova, ne uvažavanju struke, prohtjevima privatnika za gradnjom po sopstvenom nahođenju, praznoj opštinskoj kasi…“ bilježi Starčević.

Gotovo iste teme slušali smo i ove godine, od koje se brzo opraštamo.

Pitanje sanacije i gazdovanja lukobranom još nije riješeno. Do tada svako nevrijeme doda ili uzme dio njega. oštećenja su velika.

Roditelji i đaci čekaju školu u Igalu. Još nema ni temelja, baš kao ni Autobuske stanice u Šištetu za koju se godinama najavljuje da će biti zamajac razvoja i unaprijeđenja kvaliteta života građana u Igalu, ali i cijelog grada.

I kolektor je decenijski projekat. Radovi su počeli u jesen 2012. godine, a prema prvobitnom ugovoru bilo je predviđeno da se završi 14. februara 2014 godine.Kolektor još tehnički nije primljen i ima dosta nedostataka i problema. Podsjetimo da je ugovorima iz 2012.godine kolektor i postrojenje  za preradu otpadnih voda  trebalo da koštaju blizu 29 miliona eura, za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže duge 33 kilometra.

Deponija na Tisovim gredama svake godine nas opominje da joj tu mjesto nije. Protesti mještana, dogovori, pregovori, dim, neprijatni mirisi prenose se i u 2021. godinu.

Nek nam putovanje u Novu godinu donese zdravlje i uspjeh. Šinama života nije uvijek lako koračati.

Foto: Željko Starčević

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još