Korona izmijenila Praznik mimoze. Program bez pučkih svečanosti, dio on-line

 Korona izmijenila Praznik mimoze. Program bez pučkih svečanosti, dio on-line

Praznik mimoze održaće se i ove godine. Manjeg obima i bez pučkih svečanosti, ovogodišnje izdanje će ipak pružiti bogat sportski i kulturni program, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, saopšteno je danas na konferenciji za medije u Dvorani Park.

„Uzimajući u obzir aktuelnu situaciju sa pandemijom virusa Kovid-19, postojale su određene dvojbe da li treba organizovati 52. Praznik mimoze. Tradicija održavanja neprekinuta je preko 50 godina, uključujući i devedesete godine na našim prostorima kada je u okruženju bilo ratno stanje, pa je i zaključak organizacionog odbora bio da tradiciju ne treba prekidati.“ – rekao je predsjednik Opštine Stevan Katić i istakao zadovoljstvo uspjehom organizacionionog odbora da napravi program koji će poštovati sve epidemološke mjere, kako u sportskom, tako i u kulturnom dijelu programa.

„Sigurno da u ovom momentu nije sve bilo lako sačiniti i napraviti dobru organizaciju. Drago mi je što smo se svi zajedno potrudili da se Praznik mimoze održi ove godine u Herceg Novom. Neće biti svih onih masovnih manifestacija po kojima je praznik bio prepoznat svih ovih godina. Biće organizovani samo neki segmenti praznika za koje smo procijenili da se mogu održavati bez velikog prisustva ljudi, kao i online, kako bi se iz Herceg Novog poslala poruka širom regiona, Evrope i svijeta da naš grad održava kontinuitet tradicije održavanja praznika.“ – kazao je Katić.

Direktorica JUK „Herceg fest“ Gordana Porobić Krcunović, naglasila je da uprkos globalnoj pandemiji postoji veliko interesovanje, ali i podrška ljudi iz cijelog svijeta.

„Ovogodišnji slogan „Veza koja traje“ potvrđuje da ovaj praznik zaista povezuje Herceg Novi sa regionom i svijetom, da to zaista jeste veza koja traje i koja se ne može prekinuti.“ – kazala je Porobić Krcunović i dodala da će se jedan dio programa izvesti u online formatu, a u program Praznika mimoze uvršteno je i 5 izložbi, kao i retrospektivna izložba fotografija koja će biti postavljena u trouglovima u centru grada.

Foto: Sajt Opštine HN

„Umjesto tradicionalne fešte ribe, mimoze i vina, organizovaćemo sadnju mimoze na više lokacija u gradu. Imaćemo i humanitarne koncerte koje će prenositi lokalni javni servis, a koji će biti dostpuni za gledanje i preko streama (online). Ovi koncerti su organizovani u cilju podrške online nastave i opremanja škola tabletima i računarima za djecu. “ – nevela je Porobić Krcunović.

I Karavan mimoze ove će se se godine održati u manjem obimu nego obično. Karavan će posjetiti Nikšić, Podgoricu, Žabljak, Kolašin i Trebinje.

Kako je istakao direktor Turističke organizacije Herceg Novog Pavle Obradović, cilj ovogodišnjeg Karavana mimoze je medijska zastupljenost, a građanima će biti podijeljene grančice mimoze i promo materijal. Sponzori Karavana mimoze su turističke organizacije Žabljaka, Kolašina i Trebinja.

Prema riječima sekretara za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi Darka Klasića, sportski program će otpočeti 47. Kupom mimoze u jedrenju u akvatorijumu hercegnovskog zaliva, a fokus je stavljen na tradicionalne i dugogodišnje sportske manifestacije koje su prihvatljive i u skladu sa epidemiološkim mjerama a kruna ovogodišnjeg sportskog programa je Novska skalinada koja će biti održana 28. februara.

U sklopu sportskog programa biće održan i 38. bućarski turnir, kao i dva fudbalska turnira – jedan za juniore i drugi u okviru 42. Fudbalskog kupa mimoze, tokom kojeg se neće igrati po dvije utakmice, već po jedna i to u čast mimoze.

Kako je istakao, zbog epidemioloških mjera nije postojala mogućnost za održavanje 26. Plivačkog mitinga i Mimoza kupa Crne Gore. U slučaju izmjene programa, odnosno mogućnosti uvrštavanja dodatnih manifestacija u sportski program, javnost će biti obaviještena.

Prije početka konferencije minutom ćutanja odata je pošta Zoranu Živkoviću, članu Direkcije Praznika mimoze i čovjeku koji je ostavio dubok trag u kulturnim dešavanjima grada.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još