Ko je preležao koronu ima bolju zaštitu od vakcine

 Ko je preležao koronu ima bolju zaštitu od vakcine

Ilustracija

Ljudi koji su preležali kovid 19 imaju veću zaštitu od reinfekcije pet mjeseci kasnije nego osobe koje su dobile oksfordsku vakcinu, a isto važi i za Fajzerovu, saopštila je služba Nacionalnog javnog zdravlja Engleske (PHE).

Podaci PHE Siren studije, koja prati zdravlje više od 20.000 medicinara u više od 100 gradova u Britaniji, pokazala je koliko je članova zdravstvenog osoblja dobilo koronavirus više od jednom, piše B2.

Utvrđeno je da je 6.614 medicinskih radnika dobilo virus u prvoj polovini 2020. godine, a samo 44 osobe iz ove grupe su ponovo oboljele od korone, prenio je Dejli mejl.

PHE dodaje da to znači da osobe koje su preležale kovid 19 imaju 83% zaštite od reinfekcije, a takođe im je smanjena šansa da im se prilikom eventualnog ponovnog oboljenja razviju ozbiljniji simptomi, piše B92.

Dodaje se da je samo 15 od 44 osoba koje su se ponovo inficirale su razvile simptome kovida, ostali su bili asimptomatski slučajevi.

Istraživački tim je rekao da mogu da kažu da prirodni imunitet na kovid 19 traje najmanje pet mjeseci, jer toliko dugo traje studija, koja će se nastaviti i u narednih 12 mjeseci.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još