Kažnjavanje za nenošenje maski od 30 do 30.000 eura. Vraća se dječiji dodatak. Povećane minimalne zarade

 Kažnjavanje za nenošenje maski od 30 do 30.000 eura. Vraća se dječiji dodatak. Povećane minimalne zarade

Foto:Skupstina

Skupština je usvojila izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje predviđaju uvođenje dječijeg dodatka za svu djecu do navršene šeste godine. Dječiji dodatak će iznosti 30 eura. Primjena tog zakona počeće od 1. oktobra. Kako je ranije najavljeno za učenike osnovnih škola biće obezbijeđeni besplatni udžbenici. Za izmjene zakona glasao je 41 poslanik.

Nije usvojeno više amandmana poslanika SD-a i SDP-a. Iz tih partija su poručili da je taj zakon diskriminatorski, jer dodatak neće primati djeca starija od šest godina.

SD je tražio i da dodatak dobijaju sva djeca, koja su iz socijalno ugroženih porodica.

Usvojene su i izmjene Zakona o radu, koje predviđaju povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura. Nijesu prihvaćeni amandmani SDP-a i SD na taj akt.

Skupština je usvojila i izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Usvojene su i izmjename Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji će po hitnom postupku stupiti na snagu. 

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji će takođe stupiti na snagu po hitnom postupku.

Zeleno svjetlo Skupštine dobile su i izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Podržane su i izmjene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za nenošenje maske na otvorenom predviđena je kazna od 30 eura.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je ranije da je cilj izmjena preventivnog karaktera, u smislu zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

Inspektori će imati pravo da u slučaju pronalaska nepravilnosti zatvore privredne objekte na tri dana a u slučaju ponavljanja i do 30 dana. Zakon predviđa i povećanje novčanih kazni.

Za nenošenje maske predviđena je kazna od 30 eura za fizička lica, a za pravna do 30 hiljada eura.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još