Jede li se nacionalizam?

 Jede li se nacionalizam?

Foto: Facebook

Jede li se nacionalizam? – pitanje je kampanje koju su pokrenuli mladi političkih partija iz Crne Gore, članovi Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) i programa za mlade lidere koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI). i koja je usmjerena protiv rasta svih nacionalizama sa ciljem skretanja pažnje na negativne posljedice očiglednog jačanja etnonacinalizma u Crnoj Gori. Ključna poruka kampanje je od etnonacionalizma se ne živi, naprotiv, on razara građansko društvo i vrijednosti.

Prema prošlogodišnjem istraživanju IRI-ja – 57.9% građana ne misli da ima dobru budućnost u Crnoj Gori, a 47% vidi ekonomsko stanje (nezaposlenost, troškovi života, visoke cijene) kao najveći problem s kojim se naša država suočava. Pritom, evidentno je da je došlo do rasta etnonacionalizma u istom periodu, što treba da posluži kao upozorenje svim relevantnim društvenim akterima koji moraju aktivnije da se pozabave ovim problemom.

Kampanju prati i posebno kreirana brošura koja na kreativan način oslikava šta etnonacionalizam stvarno nudi građanima a fotografije biti dostupne na Facebook stranici kampanje kao i na ALPI nalozima na Instagramu i Twitteru.

ALPI je program koji okuplja mlade lidere iz šest političkih partija u Crnoj Gori i pruža im platformu da kroz interaktivne module, diskusije i radionice, uče i izgrađuju svoje kapacitete te sarađuju na temama od zajedničkog interesa sa kolegama i koleginicama iz drugih partija. Prvi put program je pokrenut 2018. godine u Bosni i Hercegovini, a danas se implementira u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji te broji preko 100 članova i alumnista iz regiona.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još