Izvoz grita iz Bijele kreće krajem mjeseca

 Izvoz grita iz Bijele kreće krajem mjeseca

Nakon godinu i po zastoja krajem mjeseca kreće Izvoz industrijskog otpada- grita, iz bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela. Španske vlasti su prošle sedmice izdale uvozne dozvole za preostalih 30 hiljada tona grita, čija će isporuka , prema planiranom, početi do kraja mjeseca.

Po grit u Bijelu doći će pet brodova, a za kompletan izvoz potrebno je pet mjeseci, računajući vrijeme utovara i istovara u odredišnoj luci.

Čišćenju prostora u Bijeloj raduju se i bivši radnici.

Mitar je radio skoro do penzije. To mu je bio značajan izvor prihoda, ali vjeruje da će sada biti mnogo bolje.

-Bijela će biti prepoznatljiva turistička destinacija. Mi imamo male, lijepe, plaže. Od kada je Brodogradilište zatvoreno, imamo sve više turista“.

I Radovan je radni vijek proveo u Brodogradilištu, i u početku se teško mirio time da više neće biti remonta.

-Bila je to kompanija koja je gradila grad i Crnu Goru. No, opredijeljenost ka turizmu i otvaranje modernih luka poput Porto Montenegro, preko puta Bijele i Porto Novi uslovili su zatvaranje brodogradilišta. To je prirodan slijed. Vjerujem da će projekat za remon jahti i mega jahti biti mnogo značajan za naše malo mjesto i grad“.

Podsjećamo, ugovor sa španskim vlastima dobio je saglasnost kreditora Svjetske banke, koja je za čitav projekat u obezbijedila 23 miliona eura.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još