Izbori Herceg Novi

 Izbori Herceg Novi

Novi saziv lokalnog parlamenta imaće 35 odborničkih mjesta, za jedno više u odnosu na aktuelni, jer se prema Zakonu o izboru odbornika jedan odbornik bira na 5.000 stanovnika.

Na izborima učestvuje 6 izbornih lista, 5 koalicija i jedna stranka.

Novska lista, pod sloganom “Naš grad, naš brod”, koju kao i na posljednjim lokalnim izborima predvodi dr Savo Marić. Novska lista je i prije 4 godine nastupila samostalno, a onda je ušla u koalicionu vlast.

Koalcija “Crno na bijelo – može bokeški”, koju predvodi URA, a sa njom su još Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestranački pojedinci. Nosilac liste je dr Draško Rašković. URA je na posljednjim lokalnim izborima 2017. nastupila u koaliciji sa SDP-om, koji je ovoga puta odustao od izborne trke.

Demokratska partija socijalista nastupiće u koaliciji sa Socijaldemokratama, pod listom “Evropski tim za Herceg Novi”, koju predvodi dr Predrag Dabović. DPS od 2000. godine djeluje kao opozicija u ovoj opštini, s izuzetkom perioda od 2014-2017. godine, kada sa građanskom listom Izbor nije uspio da zadrži vlast.

Koaliciju “Stevan Katić – Ni lijevo ni desno, pravac Novi” čine Demokratska Crna Gora, Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije. Aktuelni predsjednik Opštine, Stevan Katić je na njenom čelu. Na proteklim izborima Demokratska Crna Gora je nastupala samostalno i osvojila najviše odborničkih mandata u sadašnjoj koalicionoj vlasti.

Izbornu listu “Za budućnost Herceg Novog i Boke” čine DF, SNP i Radnička partija, a predvodi je politikolog – master međunarodnih poslova, Ivan Otović. Na proteklim izborima DF i SNP su odvojeno odmjerili snage, a onda su postali koalicioni partneri u lokalnoj vlasti.

Koalicija Prava Crna Gora i Grupa građana Glas za naš Novi pod sloganom “Pravi Novi – sloboda u našim rukama” prvi put nastupa na izborima za lokalnu Skupštinu i predvodi je Milan Zarić.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još