Iz Opštine najavljuju ukidanje putarine prema Trebinju do početka ljeta

 Iz Opštine najavljuju ukidanje putarine prema Trebinju do početka ljeta

Do ljetnje turističke sezone naplatna rampa na 12 kilometara dugoj dionici Meljine-Petijevići, magistralnog puta Herceg Novi-Trebinje, trebalo bi da bude ukinuta, očekuje predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

On nije shvatio kao definitivnu izjavu ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića u Skupštini Crne Gore da bilo koju promjenu ili raskid ugovora, kao i otkup od koncesionara za put Meljine – Petijevići, može ostvariti samo Opština Herceg Novi, a ne država. Jer, Bojanić je najavio preispitivanje koncesionoig ugovora i načina da se pomogne građanima Herceg Novog.

Već dvanaest godina Novljani i Trebinjici, ali i stotine hiljada drugih putnika plaćaju putarinu na putu Meljine-Petijevići. Ugovor su potpisale Opština Herceg Novi i koncesionar Univerzal Monte. Iz lokalne vlasti pokušavali su više piuta ranije, ali i sada da uz pomoć Vlade Crne Gore ukinu rampu. Ovo pitanje pokrenula je u Skupštini poslanica Tamara Vujović, a predsjednik Stevan Katić je već razgovarao sa premijerom:

Podsjetimo, put Meljine-Petijevići otvoren je 2009. godine i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori, po tzv. BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati). Kada istekne 20 godina, ukoliko u međuvremenu ne dođe do promjene, “Univerzal monte” treba da vrati put Opštini.

– Povezivanje regiona je od višestruke koristi, a naplatna rampa je određena barijera. Ovo je jedini put pete kategorije kojim se vozi maksimalnom brzinom 40 kilometara na sat za koji se naplaćuje putarina tri eura, pa imamo utisak da će putarina na nikad skupljem auto putu Bar – Boljare biti niža od ove koju plaćamo na putu Meljine – Petijevići – ilustrovala je problem u Skupštini poslanica Tamara Vujović.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još