Iz Herceg Novog 4 novopozitivna

 Iz Herceg Novog 4 novopozitivna

Foto: Kolektiv.me, Pixabay

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1295 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 329 novopozitivnih[1] slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.

Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3) i Cetinja od kojih je najstariji imao 89 a najmlađi 57bgodina (rođen 1963).

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 621 a od početka godine 630.

Do 17:30 časova prijavljen je oporavak kod 487 pacijenta.

U sklopu jučerašnjeg presjeka stanja potkrala se tehnička greška vezana za broj oporavljenih osoba u Tivtu. Uvidom u bazu uočeno je da su određene osobe dva puta prikazane kao oporavljene što je rezultiralo umanjenjem prikaza broja aktivnih slučajeva u Tivatskoj opštini. Institut za javno zdravlje Crne Gore upućuje iskreno izvinjenje građanima zbog nenamjerne greške koja je u ovom saošptenju ispravljena. Bitno je napomenuti da broj aktivnih slučajeva ne predstavlja uobičajen epidemiološki indikator niti je mjera realne epidemiološke opasnosti u određenoj opštini. On je indikator koji najpribližnije predstavlja opterećenje zdravstvenih servisa na primarnom nivou zdravstvene zaštite (domova zdravlja) dok najbolju mjeru rizika i najrealniji pokazatelj epidemiološke situacije u opštini predstavlja kumulativna incidencija – broj novootkrivenih slučajeva u jednoj opštini u određenom vremenskom periodu u zavisnosti od broja stanovnika u opštini a koju Institut redovno objavljuje za sve opštine subotom.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, te gore navedena metodološka ograničenja, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 9158.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 44284.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još