Ivana Banićević: Angažovana na projektu EU iz oblasti regenerativne medicine

 Ivana Banićević: Angažovana na projektu EU iz oblasti regenerativne medicine

Foto:Privatna arhiva

Novljanka Ivana Banićević je 2018. godine proglašena za najbolju studentkinju iz našeg grada, pa joj je tada za Dan grada uručena i nagrada.To je bio prvi put da Opština Herceg Novi dodjeljuje nagradu najboljem studentu, nakon konkursa koji je sproveo Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

U obrazloženju je navedeno da je: “ Ivana Banićević studentkinja magistarskih studija na studijskom programu Hemijska tehnologija – Ekološko usmjerenje na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore položila je sve ispite predviđene planom i programom osnovnih akademskih studija sa prosječnom ocjenom „A“ (9,96) i specijalističkih studija sa najvišom ocjenom „A“ (10,00).Kontinuirano ulaganje u mlade strateško je opredjeljenje lokalne uprave“rekla je tada sekretarka za kulturu i obrazovanje.

Foto:Privatna arhiva

Dvije godine nakon toga pitali smo Ivanu što joj je nagrada donijela. Ponudu za posao, možda?

-Ne, nije bila ni jedna ponuda. više od pola godine sam tražila posao, ili ga nije bilo ili je bilo finansisjki neisplativo, npr živjeti u Podgorici sa platom od 400 eura i manje.Dakle, nakon što sam završila studije ništa, a dok sam studirala primala sam stipendiju.

Tako naši mladi, obrazovani ljudi umjesto da budu od koristi gradu i državi odlaze van nje.

– Trenutno sam angažovana na projektu Premurosa koji je finansiran od strane Evropske unije. Projekat je iz oblasti regenerativne medicine a sastoji se od 13 podprojekata tj. 13 pozicija na različitim univerzitetima u Evropi. Konkretno projekat na kojem sam ja angažovana se zove biomimetički bioreaktori kao fiziološki relevantne sredine, sa sjedištem na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Jedan od uslova za angažovanje na projektu je i upis doktorskih studija koje projekat finansira, tako da svakako mogu reći da mi je raniji uspjeh na studijama obezbijedio da budem konkurentna i da dobijem posao istraživača“, istakla je Ivana Banićević.

Iako je ranije sebe vidjela u industriji , Ivana sada ima druge planove.

– Sa ovim projektom zagazila sam na jedan potpuno drugačiji karijerni put. U budućnosti vidim sebe kao nekoga ko je dio akademske zajednice u svojstvu istraživača, a kasnije možda i saradnika u nastavi. Voljela bih da to bude region, ali nikad se ne zna“, ispričala je Ivana za Portal Novi.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još