Istraživanje UNICEF-a:U porastu broj građana koji nosi maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru

 Istraživanje UNICEF-a:U porastu broj građana koji nosi maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru

Prema istraživanjima agencije IPSOS, urađeno za potrebe UNICEF-a u odnosu na oktobar, porastao je broj građana koji nose maske u zatvorenom (sa 81% na 86%) i na otvorenom prostoru (sa 51% na 57%), kao i broj građana koji izbjegavaju kućne posjete (sa 80% na 86%) i fizički kontakt s najbližima (sa 47% na 54%).
Skoro svi građani koji podržavaju nošenje maske u zatvorenom prostoru to i sprovode (njih 92%), a pri tome većina njih (84%) vodi računa i da drži odstojanje od sagovornika. Takođe, među građanima koji podržavaju nošenje maske u zatvorenom prostoru, tri petine (60%) nosi masku i na otvorenom prostoru.
Zamjeniu šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mihaelu Bauer, raduje da raste broj građana koji poštuju mjere.
-Nije teško poštovati ove tri mjere i time sačuvati svoj život, kao i živote najbližih i zaštititi druge ljude. Ujedinimo se u borbi protiv koronavirusa, jer samo svi zajedno možemo pobijediti ovaj virus.
Većina građana podržava mjere radi sprječavanja širenja koronavirusa. Držanje odstojanja od sagovornika podržava 97% građana, dok je 89% za nošenje maski u zatvorenom prostoru, a dvije trećine (65%) podržava i nošenje maski na otvorenom.
Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks kaže da ovo istraživanje pokazuje da se ljudi navikavaju na promjene kroz koje mogu smanjiti rizik po njih i njihove porodice:
-Sada kad smo oformili ove nove navike, vjerujem da će biti lako da nastavimo da ih primjenjujemo koliko god bude trebalo kako bi smo bili bezbjedni.
Direktor istraživačke agencije IPSOS u Crnoj Gori Vladimir Raičević, istakao je da je ovo odlična vijest za svakog stanovnika Crne Gore, jer to znači usporavanje širenja koronavirusa, manji pritisak na zdravstveni sistem, pa time i bolje mogućnosti zdravstvenih radnika da pruže kvalitetnu i pravovremenu pomoć svakom oboljelom.
Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastojao se od 807 građana koji imaju 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je kroz telefonsko istraživanje, s upitnikom prosječne dužine od 10 minuta, u periodu od 15. do 18. decembra tekuće godine. Ključni nalazi ovog, kao i prethodnih istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi s koronavirusom dostupni su na sajtu UNICEF-a Crne Gore.
IZVOR: UNICEF CRNA GORA

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još