Institut Igalo zatvara se u petak

 Institut Igalo zatvara se u petak

Za razliku od minulih godina Institut „dr Simo Milošević“ iz Igala zatvoriće vrata mjesec dana ranije. Tako će ta zdravstveno -rehabilitaciona ustanova ovogodišnje poslovanje završiti u petak, 27. novembra.

-Zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori Institut „dr Simo Milošević“  zatvoriće II fazu naredne sedmice. Ukoliko se situacija sa korona virusom pogorša to ćemo učiniti i ranije, pa će 200 korisnika naših usluga,koliko ih je trenutno na rehabilitaciji i liječenju, morati da napuste Institut“,rekao je za Portal Novi, direktor marketinga Nikola Mračević.

Gosti Instituta ove godine bili su korisnici Fonda zdravstvenog osiguranja, sindikalnih organizacija i penzioneri. Mnogo manje, zbog korone, bilo je samoplatežnih gostiju. Novi dio Instituta zatvoren je 12 septembra.

Foto: Nikola Mračević- privatna arhiva

-Ove godine nijesmo angažovali sezonce , tako da dio zaposlenih sada koristi godišnji odmor, a dio radi, nakon čega slijedi redovni januarski odmor.  Ukoliko zdravstvena situacija u zemlji omogući, Institut će početi zadnje sedmice janura, rekao je Mračević, napominjući da su ove godine uprkos najavama izostali gosti iz Norveške, koji su ljeto, pa potom za jesen , planirali dolazak  sedam grupa.

-To je program koji realizujemo 44 godine. Prvi Norveški gosti koristili su usluge Instituta od 1976. godine i od tada počinje intenzivna saradnja. Iako su bili uvjereni da će doći u Igalo i nakon  dva pokušaja i odlaganja, konačno se odustalo od te namjere jer program koriste  uglavnom stariji pacijenti.  Dogovoreno je da na proljeće dobiju  već planirane termine. Ove godine nije bilo ni gostiju iz ostatka Skandinavije, Holandije i Rusije.

Zimsku pauzu u Drugoj  fazi Instituta iskoristiće, kaže Mračević, za kompletno renoviranje 15 kupatila, uređenje enterijera u dijelu smještajnog prostora, kao i u više sala. Pri kraju je sanacija cjevovoda na terapijskom bloku,  klimatizacionog sistema i ugradnja nove kuhinjske opreme. Mračević je naglasio da će posebno raditi na oživljavanju kongresnog turizma.

Pandemija korona virusa ostaviće veliki trag na finansijsko poslovanje. Prema podacima  iz izvještaja o poslovanju  koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Instituta su na kraju septembra iznosili 4.06 miliona eura što je 2,4 puta manje u odnosu na isti period prošle godine.

Avatar

Dubravka Perović

Pročitajte još