Institut Igalo blokiran zbog duga oko 300 hiljada eura

 Institut Igalo blokiran zbog duga oko 300 hiljada eura

Foto:portalnovi.me

Prema podacima Centralne banke Crne Gore račun Instituta Dr Simo Milošević u Igalu blokiran je 23. marta zbog duga od 295,21 hiljadu eura. Taj iznos, međutim, znatno je veći i raste zbog kamata, potvrdili su nam u upravi Instituta.

Blokada je uzrokovana sudskim presudama u korist skoro 40 radnika Instituta zbog obračunatih razlika u zaradma. Radnici su tužbama tražili obračun zarada i koeficijente po kolektivnom ugovoru u zdravstvu Crne Gore, a ne po važećem kolektivnom ugovoru Instituta.

Tužbe su bile na iznos oko 325 hiljada eura, što nije fiksno, jer ide kamata.

– Sredstvima od 2 miliona eura dugoročnog kredita IRF-a, koje je dobio Institut se ne mogu isplaćivati obaveze po sudskim odlukama. On je namjenski, za izmirenje zaostalih plata zaposlenima, dugova prema dobavljačima i završetak pripreme za otvaranje druge faze Instituta, objašnjavaju nam u finansijskom sektoru Instituita.

Kredit nije potrošen, ali ne može ni poslužiti za deblokadu računa. To znači da se ne mogu isplatiti ni zarade radnicima dok je blokiran račun, odnosno mogu samo neto plate, bez poreza i doprinosa. U Institutu traže rješenje za izlazak iz ove nove nezavidne situacije.

Uložili su ustavnu žalbu. Čekaju rješenje rade na tržištu i nijesu na budžetu države. U upravi vjeruju da, uprkos sudskim presudama grupe radnika, neće trpjeti čitav koleketiv od 578 zaposlenih. Očekuju neke smjernice i od današnjeg razgovora sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore, Dritanom Abazovićem.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još