Iliana Bakmaz najbolja studentkinja Pomorskog fakulteta

 Iliana Bakmaz najbolja studentkinja Pomorskog fakulteta

Foto:Privatna arhiva

Iliana Bakmaz iz Herceg Novog je među ovogodišnjim dobitnicima nagrade za najboljeg studenta. Za Portal Novi razgovarali smo sa njom o izboru fakulteta, učenju u doba pandemije i planovima nakon studija.

Foto:UCG

Ilianin prosjek na Pomorskom fakultetu je 9.80 i iza toga stoji naporan rad i volja da uspije u zacrtanim planovima.

-Da, moj prosjek je visok jer sam upisujući se na ovaj fakultet postavila sebi i visoke ciljeve. Sa 15 godina sam znala čime želim da se bavim u budućnosti pa sam shodno tome prvo odabara srednju Pomorsku školu u Kotoru i tokom školovanja od odličnih, iskusnih Kapetana i profesora usvajala znanja i još više zavoljela svoj poziv tako da sam samo nastavila kroz Pomorski fakultet započeto. Pohađam smjer Nautika i pomorski saobraćaj na Pomorskom fakultetu u Kotoru“, kaže ova ambiciozna djevojka koja nakon studija vidi sebe kao kadetkinju na kruzeru. Raduje je što u posljednje vrijeme sve više djevojaka bira taj poziv.

Foto: Privatna arhiva

-Iako je to „muško zanimanje“ veoma sam srećna i zadovoljna što vidim da u poslednje vrijeme sve više djevojaka upisuje Pomorski fakultet“, kaže Iliana napominjući da su joj tokom pandemije covid-19 nedostajala predavanja uživo.

-Ništa ne može zamjeniti živu riječ, konsultaciju i svakodnevni rad na fakultetu, druženja i međusobnu interakciju. No, uz pomoć profesora koji su se nesebično zalagali da nam olakšaju ovaj on-line vid učenja i nas studenata koji smo se dobro organizovalii shvatili ozbiljnost ove situacije i nije bilo nekih većih poteškoća u učenju“, napominje naša sagovornica koja ima poruku srednjoškolcima koji su u nedoumici kuda dalje.

Foto: čas praktične nastave-privatna arhiva

– Ukoliko volite more i sve sto ide uz njega ovo je pravi fakultet za vas jer on vam omogućava da se kroz široku lepezu smjerova usavršavate u oblastima koje ste izabrali bilo na kopnu ili na moru“. A njoj u odabiru nije, kaže, bilo teško. Otac godinama plovi na kruzeru u nekoj drugoj struci, a i većina rođaka su pomorci.

I srednju školu i fakultet Iliana je završila putujući iz Igala, gdje živi, do Kotora.

-U srednjoj školi smo imali organizovan školski autobus, a sada putujem svojim autom. Izabrala sam teži, ali za mene bolji način školovanja“, ističući da je učenje u drugom gradu dobro sa više aspekata. Upoznajete nove ljude i sredinu.

Foto:Privatna arhiva

-Prije svega Kotor je prekrasan, tradicionalan pomorski grad sa divnim ljudima u kome sam provela većinu svog školovanja i stekla prijateljstva za cijeli život. Kotor kao grad pruža mnogo toga od istorijskih znamenitosti do lijepih mjesta za druženja. Za nekog ko ne živi u Kotoru, kao što je to i u mom slučaju, svaka pauza na fakultetu predstvalja avanturu i mogućnost istraživanja zidina i ljepota a posebno je živo i interesatno kada u luku uplove brodovi sa gostima i daju posebnu draž ovom prekrasnom gradu jer se tada na našem tlu mješaju razni jezici i kulture“.

Foto:Privatna arhiva

Iliana je zahvalna roditeljima koji su uvijek bili uz nju i vjerovali da su njene odluke ispravne.

– Takođe bih se zahvalila i svim svojim dosadašnjim profesorima kako u srednjoj školi tako i na fakultetu koji su mi nesebično pružali svoja znanja i iskustva i samim tim olakšali i meni i mojim kolegama rad, iskristalisali sliku o tome koje su sve prednosti i nedostaci našeg poziva i učvrstili me u uvjerenju da je Pomorstvo pravi izbor za mene. Poslije zavšetka škole mi dobijamo mogućnost da odemo na brod, ali tek tad predstoji svakodnevni rad, usavršavanje i nesebično zalaganje kako bi se uz praktični dio znanja i vještina postigli rezultati u struci.“

Želimo Iliani uspješnu kadeturu i napredovanje. 

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još