IJZ moli tužilaštvo da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje preminule nakon vakcinacije

 IJZ moli tužilaštvo da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje preminule nakon vakcinacije

Foto:glasamerike.net

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) zatražio je od Višeg državnog tužilaštva da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje kod koje smrtni ishod nastupio nakon davanja Kovid-19 vakcine kako bi se, kako navode, bez dvojbe utvrdili uzroci smrti i sačuvalo javno zdravlje.

„Trenutno važeća zakonska regulativa u Crnoj Gori ne podrazumjeva bilo kakav uticaj stava porodice pokojnika na okolnost obaveze za radom obdukcije koji zahtijeva nadležni pravosudni organ. Zakon predviđa da „Obdukciji obavezno podliježe leš…“ i jasno navodi okolnosti odnosno situacije na koje se ova odredba primjenjuje. Navedeno nalazi izuzetak jedino u slučaju da ljekar utvrdi ili posumnja da je smrt nasilnog porijekla (samoubistvo, ubistvo i zades) kada o tome obavještava policiju. Sumnja da je smrt nasilnog porijekla mora proizilaziti iz utvređenih sumnjivih činjenica, a ne neosnovanih pretpostavki“, navode iz IJZ.

Ističu da samo sprovođenje procesa obdukcije i analize ostalih uzoraka koji se tokom nje prikupe nijesu u ingerencijama Instituta za javno zdravlje.

Dodaju da su o situaciji upoznati i međunarodni partneri jer se, kako navode, sve sumnje na neželjene događaje nakon upotrebe ljekova i vakcina odmah prosleđuju Međunarodnom centru za farmakovigilancu.

„Bez obzira, ne smije se zaboraviti da je predmetna vakcina u upotrebi u 111 država svijeta, da je do sada kod nas vakcinisano preko 12.000 osoba a u svijetu desetine miliona osoba, te da ni u jednojh od država nije dokazana povezanost upotrebe ove vakcine sa nešto učestalijim ozbiljnim neželjenim događajima nakon vakcinacije. S obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, za očekivati je da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom pa i kod vakcinisanih osoba a bez uzorčno posljedične povezanosti sa samom imunizacijom.

Dodaju i da smrtni slučajevi nakon vakcinacije zahtijevaju posebnu pažnju.

„Samim tim, smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije su statistički očekivani događaji koji zahtijevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja na čemu se i u konkretnom slučaju insistira. Primjera radi, tokom dosadašnje kampanje vakcinacije u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 13 smrtnih ishoda koji su vrmenski nastupili nakon vakcinacije. Osam slučajeva se još uvijek istražuje dok kod 5 nije dokazana uzročno-posledična povezanost za imunizacijom.“, zaključuje se.

Izvor: FOS media

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još