Herceg Novi: Ljekari mole za dodatna odjeljenja jer pacijente sa obostranom upalom pluća moraju da šalju kući

 Herceg Novi: Ljekari mole za dodatna odjeljenja jer pacijente sa obostranom upalom pluća moraju da šalju kući

Shutterstock, ilustracija

Zabrinjavajuća je epidemiološka situacija u Herceg Novom, poručuje za Prvu pomoćnica direktora Doma zdravlja Biljana Dapčević. Ljekari doma zdravlja u kovid ambulanti dnevno pregledaju oko 60 pacijenata.

Iz opštinskog tima za zaštitu i spašavanje u tom gradu zatražili su od Ministarstva zdravlja da razmotre mogućnost formiranja kovid odjeljenja u obližnjim bolnicama – Meljine ili Institut Dr Simo Milošević. Vremena za čekanje, kaže, nema. Došli su, kažu, do momenta kada pacijente koji bi inače bili hospitalizovani, i imaju obostranu upalu pluća liječe kod kuće, jer ih nemaju gdje.

„To je dodatno optrećenje za dom zdravlja i dodatan rizik jer mi u tim slučajevima dajemo terapiju koja je bolnička terapija u kućnim uslovima i svaka ideja o eventualnom povećanju broja bolničkih postelja dobra samo što bi je trebalo brzo realizovati“, kaže Dapčević.

Inficirano je 11 zdravstvenih radnika, ali iz hercegnovskog doma zdravlja kažu da za sada uspijevaju da se organizuju tako da nisu svi zaposleni izloženi riziku od infekcije u isto vrijeme.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još