Heklanje i vez kao hobi i spas u doba korone

 Heklanje i vez kao hobi i spas u doba korone

Foto: portalnovi.me

Šumadinka Bogosavljević  iz Kragujevca  dane i mjesece tokom  korone provodi u Kamenarima. Stigla je u avgustu s namjerom da odmori mjesec dana, ali pogoršana epidemiološka situacija u  njenoj zemlji uticala je da donese odluku  o produžetku odmora  na moru.

– Uželjela sam se porodice. U Srbiji su mi sin i kćerka sa svojim familijama, unučad i prijatelji. U prvom talasu pandemije za penzionere u  Kragujevcu, ali i drugim gradovima, bilo je teško i tužno. Mogli smo iz kuće samo od 04 do 07  časova. To je bilo strašno i videti i doživeti. Misam mogla zamisliti da opet imam taj režim pa sam odlučila daa ostanem ovde, našla sam svoj mir“, kaže Šumadinka koja strogo  poštuje preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela. Distanca, ruke, maska su, smatra, dobre mjere kojih bi svi trebalo da se pridržavaju. Savjetuje, posebno penzionerima, da nađu neki hobi, a manje gledaju televiziju.

Foto: portalnovi.me

-Poručujem da se malo otkače od televizije, jer  informacije koje svakodnevno dobijaju stvaraju stres.Treba  raditi na sebi,  izlaziti, šetati….. Ja sam puno čitala, sad ne mogu, možda  sam se prezasitila , jer dok čitam, misli mi odlutaju do porodice, pa nisam dovoljno pažljiva.  Trenutno uživam u heklanju i vezu. Stolnjak sa suncokretima  sam radila 15-20 dana. Kad sam bila mlađa  radila sam vilerove goblene do zore, a onda na posao. Bila sam ekonomista u jednoj osiguravajućoj kući. Danas  je sve manje ručnog rada, a mislim da bi to trebalo oživjeti jer taj hobi smiruje“, priča za Portal Novi Šumadinka Bogosavljević iz Kragujevca..

Naša sagovornica više od tri decenije,tokom ljeta u Kamenarima, izdaje apartmane. Ovog ljeta zog korone nije bila voljna da ima ikog u gostima.

-Imam stalne goste iz Kragujevca i drugih gradova iz Srbije, ali i iz evropskih zemalja.  Mogu se pohvaliti  da su godinama moje gošće umjetnice međunarodne likovne kolonije“, kao uspomenu  na te dane čuva mural u dvorištu. Nada se da će ga narednog ljeta zamijeniti novim.

Foto:portalnovi.me

Crna Gora, Herceg Novi i Kamenari su joj druga kuća pa će, kaže, ostati da zimuje.

– Meni je divno. Volim Kamenare, volim more. Ovo je raj“, s ljubavlju nam priča Šumadinka i moli sve građane da se strpe i izdrže još malo, kako bi ostali zdravi sa svojim najmilijima.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još