Grit iz Porto Montenegra nije toksičan-Iz Bijele samo išao brodom za Ukrajinu

 Grit iz Porto Montenegra nije toksičan-Iz Bijele samo išao brodom za Ukrajinu

Foto: investitor.me

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak demantovao je medijske navode o toksičnosti grita koji je iz Porto Montenegra izvezen u Ukrajinu. Kako je dodao, nisu istiniti ni navodi da je u pitanju radioaktivni otpad, jer u Crnoj Gori ne postoje izvori radioaktivnosti, a sve ovo potvrđeno je na osnovu nalaza Forenzičkog centra iz Ukrajine, koji su predstavljeni na press konferenciji u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

„Znamo da je kompanija Valdo Montenegro, pored Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), angažovala dva evropska instituta, koji su utvrdili da se radi o neopasnom otpadu. Tu postoji još jedna, pretpostavljam, administrativna greška, jer otpad nije iz Bijele, kako se često navodilo, već iz Porto Montenegra. On je deportovan kamionima u brodogradilište Bijela, pa pretpostavljamo da je razlog konfurzije taj što u kargo listu piše Bijela“, naveo je Mrdak, prenosi agencija Mediabiro.

Kako je dodao, u Ukrajini je u toku sudski postupak, gdje se utvrđuje da li je grit, koji je stigao iz Porto Montenegra opasan otpad.

“Ukrajinski Forenzički centar je izvršio analizu, a nezavisni sudski vještak je, nakon tumačenja analize, utvrdio da se ne radi o opasnom otpadu, već da je u pitanju otpad koji se nalazi na takozvanoj zelenoj listi. Dakle, mi kao država nismo povrijedili Bazelsku konvenciju, niti smo Ukrajinu doveli u zabludu. Što je najbitnije, CETI je imao potpuno pravo, kad je rekao da, na osnovu njihovih analiza, se tu ne radi o opasnom otpadu”, poručio je Mrdak.

Prilikom dospijeća grita, kako pretpostavlja, došlo je do toga da je grit analiziran iz ugla zemljišta, a ne iz ugla otpada.

“Ispitivali su, dakle da li je taj grit povoljan kao zemljište da se nešto sadi u njemu. Naravno, protokoli za analizu zemljišta i protokoli za analizu otpada su različiti i naravno da su došli do zaključka da taj grit nije povoljan za sadnju bilo čega”, rekao je državni sekretar za ekologiju.

Danijela Šuković iz CETI-ja je kazala da se u Centru trude da svoj posao obavljaju stručno, te da joj je drago to potvrđeno sa više adresa, posebno uzevši u obzir medijske navode.

“Mogu vas uvjeriti da smo apsolutno nepristrasni, i da tako pristupamo svakom uzorku. Uvijek smo negdje sa strane, trudeći se da radimo samo kompetentno i što preciznije. Naravno da kad radite mnogo, ima grešaka, ali uvođenjem standarda mi se trudimo da ih svedemo na minimum. Štaviše, gotovo da ih i nema, i na to smo posebno ponosni”, poručila je Šukovićeva.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još