Govorno-jezički problemi kod djece

 Govorno-jezički problemi kod djece

ilustracija

Sa logopedicom Anom Delić, za Portal Novi razgovarali smo o govorno-jezičkim problemima kod djece.

Privatna arhiva

Kad rodeitelj treba da potraži pomoć logopeda?

Kada se primjeti bilo kakvo kašnjenje u razvoju na bilo kom nivou govorno – jezičkom, socio-emocionalnom ili psihomotornom potrebno je javiti se logopedu.Postoje određeni testovi na osnovu koji se procnenjuje dječiji razvoj i na osnovu koji se postavlja određena dijagnoza i predlaže logopedski tretman.S obzirom da je logoped stručnjak koji procjenjuje govorno – jezočki status djeteta, odnosno receptivni i ekspresivni govor djeteta ( koliko dijete razumije ono što mu se kaže i koliko ina riječi u svom rječniku u odnosu na trenutni uzrast ).

Koji su najčešći govorno-jezički poremećaji kod djece?

Najčešći poremećaji u govorno – jezičkom razvoju djeteta su :razvojna disfazija, dislalija i
alalija.

Približite nam pojedinačno te poremećaje kako bi roditelji lakše prepoznali eventualne probleme kod djeteta i na vrijeme potražili pomoć logopeda.

Razvojna disfazija je poremećaj govora i jezika u kome je sposobnost djeteta da govori ili razumije govor ispod očekivanog za njegov hronološki ili mentalni uzrast.Najčešći znaci su : oskudan rječnik, agramatičan govor, kratke rečenice, teško usvaja upitne i odrične rečenice, ne izgovara veliki broj glasova, teško usvaja riječi apstraktnog značenja.

Alalija je odsustvo govora i jezika.Dijete ne razumije govor okoline ili ga djelimično razumije, djeluje nezainteresovano za verbalnu komunikaciju, voli da se koristi gestom (pokazivanje prstom na ono što želi).

Dislalija je nemogućnost ili nepravilan izgovor glasova maternjeg jezika.Može da odstupa na više načina : distorzija ( glas se prepoznaje ali je loš kvalitet), omisija ( izostanak glasa) i supstitucija ( zamjena jednoh glasa drugim).

.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još