Galić: Trend stabilan ali i dalje visok nivo oboljevanja. Restriktivnije mjere pred praznike.

 Galić: Trend stabilan ali i dalje visok nivo oboljevanja. Restriktivnije mjere pred praznike.

Foto: FOS media

Novi direktor IJZ CG Igor Galić, najavio je restriktivnije epidemiološke mjere u susret novogodišnjim i božićnim praznicima koji, usljed okupljanja većeg broja ljudi nose rizik od širenja epidemije koronavirusa, na snazi će biti i restriktivnije epidemiološke mjere, saopštio je gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

Galić je saopštio da se u Crnoj Gori bilježi široka rasprostranjenost epidemije, s visokim stopama obolijevanja u svim gradovima, ali je trend, ipak, stabilan i podsjeća da je od donošenja novih epidemioloških mjera prošlo nedjelju dana, ali da i dalje imamo visok nivo obolijevanja korona virusa.

„Ali taj nivo nije porastao, čak se zadržava ili malo pada. Rekao bih da se u ovom trenutku epidemija nalazi na visokom nivou, i na izvjesnoj klackalici, pa će od sljedećih mjera i onoga kako ćemo se mi pridržavati zavisiti kako će epidemija dalje napredovati“, rekao je Galić za RTCG.

On navodi da će nove mjere biti predložene u predviđenom roku, a u slučaju pogoršanja epidemiološke slike moguće i ranije.

„Ono što je dobro je da nemamo takozvani eksponencijalni rast, što znači da u kratkom vremenskom periodu nemamo veliki broj novooboljelih.“ – naglašava Galić.

Ipka, sve će zavisiti od toga hoće li nove mjere biti adekvatne i hoće li se poštovati.

„S obzirom na to da nam predstoje praznici i da bilo kakva okupljanja nose rizik od širenja epidemije, svakako da će mjere biti restriktivnije, neće biti dozvoljeno organizovanje proslava. Moramo misliti o periodu nakon praznika, o zdravlju građana. Pošto imamo visoku aktivnost virusa u zemlji, svakako da će mjere biti restriktivne“, rekao je Galić.

Građane poziva da budu svjesni trenutka u kojem se nalazimo i da, kako je rekao, izdrže još malo.

„Mi ne možemo da natjeramo nikoga da li da se okuplja ili ne, ali molimo da ovo budu porodični praznici, da se tako proslavljaju, jer će tako pomoći i državi i društvu, ali i sebi i svojim porodicama“, zaključio je direktor Instituta za javno zdravlje.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još