Fašinada kup danas i sjutra

 Fašinada kup danas i sjutra

Bokokotorski zaliv naredna dva dana biće domaćin regate Fašinada kup i fašinade, 570 godina starog običaja posvećenog uspomeni na Gospu zaštitnicu, saopštili su organizatori.

U srijedu će pedesetak brodova krstaša, katamarana, ojedrenih barki i jedrilica J/70 isploviti u podne iz Perasta, sa ciljem u luci Portonovi:

Biće to uzbudljiv plov čiji je organizator JK Lahor Kotor. Posebna atrakcija biće učešće svjetski poznate jedrilice MAXI JENA, pobjednika Barkolane 2018. godine. Posadu čine članovi lokalnih klubova,potomci starih kapetana i moreplovaca predvođeni skiperom Milošem Radonjićem”, saopštili su organizatori.

Navode da je to prilika za promociju crnogorskih i bokeških ljepota,prirodnih i turističkih,u slavu sporta koji je rođen iz ovdašnjeg načina života.

U četvrtak regata nastavlja kursom Tivat-Peraška ostrva-Tivat, a u smiraj dana (18.00h ) krenuće iz Perasta ka Gospi od Škrpjela tradicionalna povorka brodova i brodica da još jednom odaju počast zaštitnici grada i kraja, 570. put, saopštili su organizatori.

Organizatori podsjećaju da su Peraštani još u 15. vijeku podigli crkvu na hridi, čuvajući tradiciju i uspomenu koja je svrstana u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu prvog reda.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još