Eksterna provjera znanja biće realizovana

 Eksterna provjera znanja biće realizovana

Eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole i eksterni ispiti za učenike srednjih škola obaviće se u skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2020/2021.godinu, uz poštovanje mjera koje se odnose na prevenciju i sprječavanje epidemije, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Eksterni testovi na kraju školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola, utvrđeni su zakonima. Članom 56. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, propisano je da se na kraju trećeg ciklusa vrši eksterna provjera znanja učenika. Zakonom o gimnaziji i Zakonom o stručnom obrazovanju propisano je da učenici gimnazije odnosno stručne škole polažu maturski odnosno stručni ispit”, navodi se u saopštenju.

Kako bi se učenicima olakšalo praćenje nastave u cjelini kao i priprema za eksterne ispite, kako navode iz tog vladinog resora, Zavod za školstvo je za nastavne predmete u osnovnoj školi, gimnaziji, kao i za opšteobrazovne predmete u stručnim školama dostavio plan realizacije nastave u kojima je izvršena redukcija gradiva, pri čemu je, kako navode, akcenat stavljen na ključna znanja neophodna za nastavak obrazovanja u narednim razredima.

“Imajući to u vidu, pri sastavljanju testova se vodilo računa o sljedećem: Nastavni sadržaji koji se obrađuju u završnom razredu su zastupljeni na osnovnom nivou; Nastavni sadržaji koji se izučavaju u četvrtom klasifikacionom periodu osmog razreda osnovne škole, to jeste u trećem razredu srednje škole (znači prethodna školska godina), neće biti provjeravani testom ili će biti minimalno zastupljeni na osnovnom nivou; Zahtjevniji zadaci u testu su iz gradiva koje je obrađivano prije izbijanja epidemije; Takođe, broj pitanja na ispitnim listićima za stručno-teorijske predmete na stručnom ispitu je smanjen za oko 30%; I kod ispita iz stručno-teorijskih predmeta akcenat je na baznim znanjima iz određene stručne oblasti”, saopšteno je iz ministarstva.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još