EKOS program: Osnaživanje kapaciteta za realizaciju preduzetničkih ideja

 EKOS program: Osnaživanje kapaciteta za realizaciju preduzetničkih ideja

Foto: Opština HN

Programi podrške za mlade i zajednicu “EKOS – Ekonomsko osnaživanje ugroženih”, Centra za ekonomski prosperitet i slobodu, koji je realizovan uz podršku Američke ambasade u Podgorici, predstavljen je u skupštinskoj sali Opštine Herceg Novi.

Predstavnica Američke ambasade Nikol Galager kazala je da ambasada podržava ovaj program, kao jednu od inicijativa u okviru konkursa, čiji je cilj ublažavanje posledica kovid pandemije.

„Nedavno smo mogli pročitati u medijima podatke Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, koji ukazuju da je od aprila 2020. godine, kada je pandemija počela, do aprila ove, bez posla u Crnoj Gori ostalo je preko 10 hiljada ljudi“, kazala je ona.

Galager navodi da su najugroženiji mladi, kao i OSI, a prema podacima Savjeta za regionalnu saradnju, prosječna stopa nezaposlenosti na zapadnom Balkanu u 2020. godini bila je 35,1%.

„Kao odgovor na problem nezaposlenosti ugroženih kategorija, organizacija CEPS ponudila je mentorsku podršku korisnicima projekta iz Herceg Novog, Kotora i Tivta. Cilj je bio osnaživanje kapaciteta za realizaciju preduzetničkih ideja“, objašnjava Galager.
Predsjednik CEPS-a Anto Janković, kazao je da ova organizacija sa Opštinom Herceg Novi sarađuje od prošle godine, a partner je NVO Nova Šansa u Novom.

„Ne samo kroz ovaj projekat i program „Social Impact Award“, želimo da budemo znatno prisutniji u Herceg Novom i Boki, upravo zato što postoji veliki broj mladih. Smatramo da kao organizacija koja je posvećena, prije svega, mladima i njihovom ekonomskom osnaživanju u oblasti preduzetničkih vještina, želimo da obezbijedimo što više mogućnosti za mlade na ovim prostorima“, objašnjava on.

Svjetski Ekonomski forum je 2017. godine procijenio da će do 2020. preko 52% građana morati da prilagođava stečeno znanje i vještine. Jedan od ciljeva ovog projekta je da podstakne na cjeloživotno učenje, kazao je Janković.

Sprovođenje omladinske politike jedna je od nadležnosti Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, partnera na realizaciji ovog projekta. Sekretarka Ana Zambelić Pištalo podsjeća da Opština Herceg Novi, kroz posebnu budžetsku liniju i konkurs koji realizuje tokom godine, posebno podržava žensko preduzetništvo.

„Kroz Strategiju za mlade i Lokalni akcioni plan, u narednom periodu ćemo odbornicima Skupštine opštine Herceg Novi predložiti Odluku za pokretanje poslova mladih, odnosno podršku preduzetništvu mladih. Nadam se da će već od naredne godine i ta budžetska linija biti na raspolaganju svima koji zadovoljavaju tu formu“, obećala je ona.

Zambelić Pištalo najavila je realizaciju još jednog projekta koji će Sekretarijat sprovoditi u saradnji sa Ambasadom SAD, a riječ je o izložbi „Crna Gora nekad i sad“, od 6. Do 15 avgusta na Trgu Nikole Đurkovića.

EKOS program je realizovan sa ciljem unaprijeđenja znanja, vještina i kompetencija mladih, nezaposlenih i lica s invaliditetom sa teritorija opština Tivat, Kotor i Herceg Novi, kako bi se podstakli na cjeloživotno učenje i aktivno učešće u rješavanju problema s kojima se suočavaju, prije svega kada je riječ o tržištu rada, zapošljivosti i preduzetništvu.

Predstavljanju EKOS-a u skupštinskoj sali prisustvovali su i polaznici programa obuke u preduzetništvu, kojima su uručeni sertifikati, kao dokaz uspješno savladanog programa.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još