Dva nova obilježja: spomen-ploče Zuku Džumhuru i Tvrtku I Kotromaniću

 Dva nova obilježja: spomen-ploče Zuku Džumhuru i Tvrtku I Kotromaniću

Foto: slobodnahercegovina.com, mreza-mira.net

Od danas će u gradu stajati dva nova spomen obilježja. Slikaru i putopiscu Zuku Džumhuru i osnivaču grada Tvrtku I Kotromanjiću otkrivaju se spomen-ploče.

Oba obilježja, prvo Džumhuru, potom Tvrtku I, otkrivaju predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori – Branimir Jukić uz prigodnu svečanost.

Zulfikar Zuko Džumhur

Istorijski dosta bliži je Zulfikar Zuko Džumhur, putopisac, slikar i karikaturista kome će spimen-ploča biti otkrivena ispred kafane Hercegovina. Grupa Novljana, sastavljena od 14 hercegnovskih intelektualaca, književnika, novinara, slikara, među kojima je i slikar Vojo Stanić, još 2014. godine podnijela inicijativu za podizanje spomen obilježja posvećene Džumhuru zbog njegove afirmacije Herceg Novog.

Zuko Džumhur rođen je u Konjicu 24. septembra 1920. godine, bio je saradnik
Ježa, Borbe, Politike, Oslobođenja, revije Danas. U NIN-u je bio stalni saradnik i
urednik. Objavio je deset hiljada kakrikatura. Napisao je scenarije za više kratkih i tri
igrana filma. Uradio trideset i pet scenografija za pozorište. Široj publici ostao je
zapamćen kao autor i voditelj Hodoljublja, emisije sarajevske televizije. Zajedno sa
Momom Kaporom napisao je knjigu „Zelena čoja Montenegra“. Ostala je čuvena njegova rečenica da u Herceg Novom „sve živi od sunca, zbog sunca, za sunce” i da je zato došao i ostao u ovom gradu. Lokacija za spomen ploču Zuku Džumhuru kod stare kafane „Hercegovina“ nije nimalo slučajna jer najstariji Novljani pamte da je to bila Zukova omiljena kafana u kojoj je, u jednom posebnom kutku, provodio jako puno vremena.

Tvrtko I Kotromanjić

Utemeljivač grada, Tvrtko I Kotromanjić već je imao spoomen ploču ispod sat-kule postavljenu još 1982 povodom 600 godina od osnivanja grada koja se sredinom 2018. godine odlomila i pala. Na novo obilježje čekalo se više od dvije godine a nova ploča težiće oko 300 kilograma. Pored lika Kotromanića, imaće uklesan i originalan tekst povelje o osnivanju grada.

Tvrtko I Kotromanjić rođen je 1338 godine. Bio je Bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi Bosanki kralj do 1391. godine. U želji da Bosna dobije izlaz na more i da se emancipuje od dubrovačke luke utvrđuje novi grad 1382. godine s namjerom da ga razvija kao značajan trgovački, pomorski i zanatski centar i daje mu ime Sveti Stefan. Kao jedan od najmlađih gradova na Jadranu nazivaju ga i Novi, Kastrum Novum, Kastel Nuovo. Sadašnji naziv – Herceg Novi nosi po Hercegu Stjepanu Vukšiću Kosači.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još