Duvaću, puvaću i oduvaću ti kuću – Vjetar obalio zidove tek započete zgrade

 Duvaću, puvaću i oduvaću ti kuću – Vjetar obalio zidove tek započete zgrade

Foto: Portal Novi

Kada smo 18. decembra na portalu objavili članak o seizmološkoj situaciji protekle godine na našem području, niko nije mogao ni slutiti da će samo nekoliko dana kasnije susjednu Hrvatsku zadrmati katastrofalan zemljotres koji će usmrtiti 7 ljudi i pričiniti ogromnu materijalnu štetu. Između ostalog stradale su, prema pisanju Hrvatskih medija, kuće obnovljene nakon rata 1990-ih prvenstveno zbog jako loše gradnje.

I dok je u Hrvatskoj izbijala afera, član redakcije Portala Novi, sticajem okolnosti, zatekao se u Igalu gdje smo se mogli uvjeriti kako su se bez ikakve seizmičke aktivnosti, gotovo sigurno zbog jakih udara vjetrova koji je tih dana, pred samu novu godinu, snažno duvao na području grada i rivijere – urušili zidovi tek započetog objekta stambene zgrade.

Foto: Portal Novi

I pored upornih višednevnih nastojanja, nažalost, nismo uspjeli da saznamo ko je investitor a u tom momentu nikog na gradilištu nije bilo da bismo ga mogli upitati za komentar.

Foto: Portal Novi

Gospodin Mirko, radnik u jednom ugostiteljskom objektu, jedan je od vlasnika stana u zgradi koja je izgrađena prije 6-7 godina. Kaže da mu se čini da je njegov jednosobni stan solidne gradnje ali da je ipak bilo nekih, kako kaže, „dječijih bolesti“. poput težeg otvaranja vrata.

„Stan je i onda izgledao dobro i kvalitetno ali, iskreno, nemam pojma o gradnji i šta je ispod kreča. Samo mogu da se nadam da je sve čvrsto i stabilno i da nas neće snaći Petrinja.“ – zaključuje naš sagovornik.

Nakon ovakvih prizora, ali i aktuelne situacije na polju seizmičkih aktivnosti postavlja se jasno pitanje kakva je stabilnost i kvalitet gradnje mnogih novih objekata i da li su potencijalne – tempirane bombe.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još