Dozvoljene proslave, okupljanja, izleti do 50 osoba, muzika uživo, iz zemalja EU bez uslova u Crnu Goru

 Dozvoljene proslave, okupljanja, izleti do 50 osoba, muzika uživo, iz zemalja EU bez uslova u Crnu Goru

Izvor: gov.me

Na današnoj press konferenciji na kojoj su govorili državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Borko Bajić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić i koordinatorka vakcinacije u Podgorici dr Slađana Račić, Dom zdravlja Podgorica,predstavljene su nove, još blaže mjere.

Na preporuku Instituta za javno zdravlje i Komisije za borbu protiv korona virusa, Savjet Vlade Crne Gore usvojio je nove, liberalizovane mjere koje će da važe od 5. do 18. juna.

1) U baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljavaju se svadbe, proslave matruskih večeri i druge privatne proslave, uz prisustvo do 50 lica, pod istim uslovima kao što se vrši i obavljanje ugostiteljske djelatnosti, i to da ugostiteljski objekti obezbijede da:

– svi zaposleni i gosti nose zaštitne maske, osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice, a tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka,

– obezbijede sredstva za dezinfekciju (gel za dezinfekciju ili vlažne alkoholne maramice) na svim stolovima,

– razmak između stolova bude najmanje dva metra,

– za stolom sjede najviše četiri gosta,

– rad organizuju, u periodu od 7 časova do ponoći,

– onemoguće uslugu samousluživanja, stajanje i zadržavanje ispred šanka i visokih stolova namijenjenih za stajanje,

– obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl., u skladu sa preporukama Instituta,

– obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada,

– zabrane izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti u periodu od 20 do 23 časa,

Organizatori proslava maturskih večeri – škole dužne su da odrede lice koje će biti odgovorno za prisusvo propisanog broja lica na proslavi, pored odgovornosti ugostiteljskih objekata.

2) Dozvoljavaju se i izleti i ekskurzije u Crnoj Gori, uz organizaciju putovanja za 50 lica, uz obavezu organizatora – škole da odredi lice koje će biti odgovorno za putovanje propisanog broja lica i uz poštovanje važećih epidemioloških mjera.

3) U ugostiteljskim objektima (unutar objekta i na terasi/bašti) dozvoljava se emitovanje muzike, korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika, DJ žurke i sl.), kao i emitovanje muzike/muzičkog programa preko uređaja za emitovanje muzike i akustičnih i elektroakustičnih uređaja, bez mogućnosti igranja i plesanja gostiju.

I dalje je zabranjena muzika uživo unutar ugostiteljskih objekata.

4) Državljanima zemalja članica EU i Izraela omogućava se bezuslovan ulazak u Crnu Goru, što od ranije važi za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Obolijevanje od korona virusa u Crnoj Gori sada je na najmanjem nivou od jula 2020. godine, kazao je Igor Galić.

Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedelji 1274, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je bilo 3,73%.

Trenutno aktivnih slučajeva je 683, a hospitalizovanih 83.

U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Grčke, Španije i Turske, a blizu smo Hrvatskoj, Kipru i Italiji.

Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100 000 stanovnika od 19 zemalja EU – npr. od Holandije, Španije, Švedske, Belgije, Grčke, Danske, Slovenije…

Od punoljetne populacije građana Crne Gore, skoro 30 odsto je primilo jednu dozu vakcine a oko 20 odsto i drugu dozu vaccine.

Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva od Bugarske, koja je članica EU, ali i od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Kosova.

Koordinator vakcinacije u Podgorici Slađana Račić kazala je da će, zbog velike uspješnosti masovne vakcinacije, a zbog racionalizacije rada, privremeno biti ugašen određeni broj vakcinalnih punktova u svim opštinama.

Ona je rekla da će na taj način zdravstvenim radnicima biti omogućen mali predah.

„Uspješnost vakcinacije i epidemiološka situacija nam omogućavaju da zdravstveni radnici odmore i svoj rad preusmjere na redovno poslovanje“, kazala je Račić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da isporuke preostalih količina vakcina Sputnjik V očekuju u ovom mjesecu.

„Kada tačno, ne zavisi od nas. Čim budemo imali pouzdane informacije, objavićemo ih“, dodao je Bajić.

Komentarišući proizvodnju vakcina u beogradskom Torlaku, on je rekao da je to dobra inicijativa.

„Uspostavljen je kontakt sa Ministarstvom zdravlja Srbije i sa Torlakom, sa kojim od ranije imamo već dugo vremena uspješnu saradnju“, dodao je Bajić.

Odgovarajući na pitanje da li zatvaranje vakcinalnih punktova ima veze sa nedostatkom vakcina, on je rekao da vakcina ima dovoljno.

On je rekao da građani treba što prije da se vakcinišu, i da nema razloga za odlaganje vakcinacije.

„Vidite i sami kakve su te neželjene reakcije i kod nas i u svijetu, i da koristi od vakcine višestruko prevazilaze sve rizike“, istakao je Bajić.

Galić je, u odgovor na isto pitanje, kazao da je u Crnoj Gori do sada aplicirano 234.278 vakcina, od kojih 138.052 prve doze, a druge za 96.226 građana.

„S obzirom na to da je u Crnoj Gori dostupno preko 300 hiljada vakcina, nije riječ o tome da one nedostaju“, istakao je Galić.

Izvor: FOS media

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još