Dom starih Grabovac: Bez korone i spremni za vakcinaciju. Ambiciozni planovi za blisku budućnost

 Dom starih Grabovac: Bez korone i spremni za vakcinaciju. Ambiciozni planovi za blisku budućnost

Foto: domstarihrisan.me

Pandemija korona virusa koja na globalnom nivou traje sada već više od godinu dana u potpunosti je poremetila gotovo sve društvene aktivnosti. Jedna od najugroženijih kategorija stanovništva i snažno pogođeni ovom situacijom svakako su najstariji stanovnici među kojima su i oni smješteni u domovima za stare.

U trenutnoj situaciji oprez je na najvećem nivou ali po domovima širom svijeta covid je ipak pronašao ulaz. Izuzetak nije ni Dom za stare Grabovac u Risnu. Međutim, kako za naš portal kaže Srđan Dragomanović, direktor JU Dom starih Grabovac, trenutno nema zaraženih ni među korisnicima ni među zaposlenima u Domu.

„Što se tiče zaposlenih, obzirom na stroge procedure i obavezno testiranje prlikom povratka sa bolovanja ili odmora, desi se da poneko od zaposlenih bude evidentiran kao pozitivan na novi korona virus a samim tim isti se upućuje u izolaciju i nije mu dozvoljen ulazak u ustanovu do proteka perioda od 14 dana i 2 uzastopmo negativna testa na COVID 19.“ – objašnjava Dragomanović.

Da situacija utiče na sve – nije novost ali, kako kaže naš sagovornik, obzirom da je od marta 2020.godine zabrana napuštanja ustanove i zabrana posjeta, kao i niz mjera koje u bitnom ugrožavaju komfor korisnika na koji su isti navikli prije pojave pandemije, raspoloženje među korisnicima je bolje od očekivanog.

Foto: domstarihrisan.me

Kada je u pitanju predstojeća vakcinacija Dom je u potpunosti spreman a provodi se i edukacija.

„Kako je naša ustanova uvijek par koraka ispred svih ustanova istog i sličnog tipa u regionu, naravno da smo spremni za vakcinaciju osoblja i korisnika, koje u isčekivanju vakcine edukujemo o korisnosti i benefitima primanja navedene vakcine.“ – naglašava Dragomanović.

Obzirom da dom za starije postaje sve češći izbor ili potreba, sve češća su pitanja kakva je situacija sa čekanjem mjesta u Domu za potencijalne nove korisnike.

Naš sagovornik odgovorno tvrdi da, kao ozbiljna ustanova, za svaki potpuni zahtjev nađu  mjesto i smjeste korisnika i dodaje: „Obzirom na mnoga ograničenja, prvenstveno mislim na zabranu izlaska i zabranu posjeta, koja su nam nametnuta, evidentna je pojava da potencijalni korisnici odlažu dolazak u našu ustanovu do ukidanja ovih zabrana.“

Dom u Risnu polako ali sigurno profiliše se kao ustanova za smještaj korisnika iz regiona Boke Kotorske i primorja.

Kako ističe naš sagovornik prošle godine licencirali su gerontoprogram-pomoć u kući za oštine Kotor, Budva, Tivat i Herceg Novi i uputili dopis navedenim opštinama za inicijalni sastanak u cilju realizacije ove usluge.

„Do sada je samo Opština Kotor preduzela konkretne korake i održali smo par sastanaka na kojima smo okvirno dogovorili način rada i funkcionisanja usluge pomoć u kući i otvaranja dnevnog boravka za starije, čija je realizacija u završnoj fazi.“ – kaže Dragomanović.

Foto: domstarihrisan.me

I za ovu godinu planovi su ambiciozni i značajni a nešto su uprkos situaciji uspjeli realizovati i u proteklom periodu.

„Ozbiljan menadžment ima i ozbiljne planove i nadamo se da će ova godina biti povoljnija od prethodne kada su u pitanju investicije, iako naglašavam da je i u ovom kriznom vremenu naša ustanova uspijela da održi likvidnost i izvrši infrastrukturna ulaganja u izgradnji farme kapaciteta cca 10 tona mesa godišnje, kao i rekonstrukciju 3 međusprata na odjeljenju psihogerijatrije, obnovi salu za sastanke i multimedijalno je opremi  po svjetskim standardima i obnovi vozni park sa nabavkom 2 nova vozila, dobije licencu za pomoć u kući, izdejstvuje dodjelu poslovnog prostora u centru Kotora za potrebe dnevnog boravka za starije , površine 114 m2 i kroz izradu PUP Kotora obezbjedi planske preduslove za sve buduće investicije čiji je cilj podizanja nivoa usluga i standarda na evropski.“ – navodi naš sagovornik.

On dodaje da se planira još i povezivanje sva 3 paviljona i dvorišta doma na optički kabl koji je doveden do zgrade, kojim će kompletan krug doma imati brzi bežični internet signal, dovođenje kablovskog operatera sa više desetina tv kanala, završetak glavnog projekta rekonstrukcije paviljona gerijatrije i paviljona psohogerijatrije, kao i projekta nadgradnje zgrade palijative za potebe otvaranja prvog hospis centra u Crnoj Gori.

„Ukoliko finansije budu dozvoljavale i budemo uspijeli da obezbijedimo sredstva od donacija i iz budžeta Crne Gore, planiramo i izgradnju plinske stanice i zamjenu postojeće dotrajale kuhinjske opreme sa novom opremom na plin, koja bi investicija u potpunosti isplatila sebe za nepune 2 godine eksploatacije, postavlajnje solarnog sistema u vešeraju doma, rekonstrukciju dijela objekta za potrebe smještaja 18 polaznika budućeg trening centra, licenciranje programa obuke gerontodomaćica, fizioterapeuta, njegovateljica i medicinskih tehničara, otvaranje apoteke i minimarketa u krugu ustanove.“ – zaključuje Dragomanović.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još