Dnevni kovid centar u Drugoj fazi Instituta Igalo

 Dnevni kovid centar u Drugoj fazi Instituta Igalo

Foto: institut Igalo

U pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Herceg Novom, s preko 600 inficiranih, s velikim brojem oboljelih i preopterećenih zdravstvenih radnika u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Meljine, otvaranje dnevnog kovid centra u Drugoj fazi Instituta Igalo predstavlja značajnu podršku.

– Na odjeljenju poliklinike otvoren je prostor sa, za sada, 6 kovid kreveta. To smo obećali i prije nekoliko dana, s obzirom na preopterećenost Doma zdravlja, posebeno patronažnu službu, te nedostatak kadra. Pacijente će na parenteralno davanje terapije dovoditi, i nakon toga odvoziti, naše ambulantno vozilo – kazala nam je v.d. direktorica Instituta Igalo, dr Marina Delić.

Nije riječ o kovid bolnici, niti za to postoje uslovi, već o dnevnom centru-ambulanti, prilagođenoj za kovid pacijente kojima je prepisana parenteralna terapija u kućnim uslovima, dodaje ona. Tako će dio oboljelih kojima je terapiju pružala patronaža Doma zdravlja u kući, od danas infuzije i injekcije, koje su odredili ljekari Doma zdravlja, pružati u Institutu Igalo.

– Sve smo napravili po epidemiološkim pravilima. U ambulantnom vozilu vozač će biti zaštićen pregradom od inficiranih. Dovešće ih do presonalnog ulaza, jer još nemamo naše pacijente na rehabilitaciji. Medicinske sestre će im dati propisanu terapiju. Radiće dvije ujutru i dvije popodne, za početak. Ukoliko bude bilo potrebno više, odreagovaćemo po dogovooru – ističe dr Delić.

Svakom pacijentu kada dođe biće izmjerena i ubilježena temperatura, pritisak i saturacija kiseonikom. Nakon terapije, biće ispraćeni kućama, dodaje dr Delić, koja vjeruje da će to u ovoj situaciji biti korisna pomoć za sve.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još