DIK: U biračkom spisku za Herceg Novi, 1.973 birača sa biračkim pravom u Srbiji

 DIK: U biračkom spisku za Herceg Novi, 1.973 birača sa biračkim pravom u Srbiji

U biračkom spisku za opštinu Herceg Novi, upisana su 1.973 birača koji imaju biračko pravo i u Srbiji, utvrdila je Državna izborna komisija (DIK).

Iz DIK-a su kazali da su to utvrdili upoređivanjem podataka iz biračkog spiska za opštinu Herceg Novi sa jedinstvenim biračkim spiskom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, dostupnom na njihovom javnom portalu.

„U skladu sa nadležnostima DIK-a, kompletna dokumentacija biće proslijeđena Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) radi pokretanja postupka provjere biračkog prava birača koji mogu ostvariti biračko parvo u Crnoj Gori i u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Iz DIK-a su obavijestili nadležne organe o velikom procentu birača sa dvojnim državljanstvom, sve u cilju preduzimanja nadležnosti propisanih Zakonom o upravnom postupku i Krivičnim zakonikom Crne Gore.

„Imajući u vidu navedeno, DIK će u kontinuitetu vršiti uvid u birački spisak Crne Gore, pratiti sve izvršene promjene i ukazivati MUP-u na utvrđene nepravilnosti u vođenju biračkog spiska, sve u cilju zakonitog sprovođenja izbornog procesa“, kaže se u saopštenju.

Iz DIK-a su naveli da se dosljednom primjenom ovlašćenja i obaveza propisanih zakonom na najbolji mogući način doprinosi vladavini prava i unaprjeđenju povjerenja u izborni proces.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još