Delta soj korone sve brži, očekuje se četvrti epidemijski talas

 Delta soj korone sve brži, očekuje se četvrti epidemijski talas

Foto: Arhiva IJZ

Savjetnik Unicefa za imunizaciju Dragoslav Popović rekao je da je delta soj korone sve brži i da se očekuje četvrti epidemijski talas.

„Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa i možda neki novi soj koji će se pojaviti“, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, najvažnije su prva i druga doza vakcine i da se vakcinišu oni koji to nijesu uradili, a tek onda će se sagledavati ko bi mogao da bude kandidat za treću dozu.

„Stariji su kandidati za treću dozu, jer im je imuni odgovor usporeniji, ali oni su već primili dvije doze i ne vidim problem da prime i treću“, rekao je Popović.

On je podržao obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, koju su uvele pojedine zemlje i dodao da su neke stvari postavljene naopačke.

„Niko nema pravo da širi virus i predstavlja opasnost po druge ljude. Prije svega treba zdravstveni radnici da se vakcinišu, oni su na prvoj liniji fronta“, naglasio je Popović.

Кada je riječ o vakcinaciji djece, naveo je da je u Srbiji počela vakcinacija te populacije.

„I kod nas je taj proces krenuo. Кad i najmlađi budu zaštićeni to će doprinijeti kolektivnom imunitetu“, rekao je Popović.

Govoreći o miješanju vakcina, ukazao je da to nije ništa novo.

„Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je dvije različite vakcine da bi dala primjer. Sagledavamo sve dokaze iz zemalja koje rade studije. Odmjerićemo da li nam treba to i daćemo preporuke“, istakao je Popović.

Studija: Mladi mogu da imaju ozbiljna oštećenja organa nakon preležanog kovida-19

Mlade osobe hospitalizovane zbog kovida-19 u podjednakoj su mogućnosti da im se stanje zakomplikuje kao i osobe starije od 50 godina, pokazali su rezultati istraživanja koje su radili istraživači sa sedam univerziteta u Velikoj Britaniji.

Četiri od 10 osoba između 19 i 49 godina imale su tokom liječenja problema sa bubrezima, plućima i drugim organima, prenosi BBC.

U istraživanje je bilo uključeno 73.197 osoba u 302 bolnice u Velikoj Britaniji tokom prvog talasa koronavirusa 2020. godine.

„Poruka je da ovo nije bolest koja pogađa samo starije i ranjive“, rekao je profesor Kalum Sempl koji je vodio istraživanje.

On je dodao da kovid-19 nije običan grip i da su komplikacije primijećene kod mnogo mladih osoba, a kod nekih je potrebno liječenje oštećenih organa i poslije preležane zaraze.

Polovina ispitanika je imalo bar jednu komplikaciju tokom liječenja kovida-19.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još