Crna Gora dobila međunarodnu oznaku za putovanja

Riječ je o posebno dizajniranoj oznaci, uslijed zdravstvene krize covid19, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja. Tu oznaku našoj zemlji dodijelio je Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma.

– Kako sprovođenje i poštovanje zdravstvenih mjera predstavlja imperativ širom svijeta, očekujemo da će kroz ovu inicijativu biti ostvarena intenzivnija saradnja između privatno-javnog sektora na planu zaštite zdravlja turista i sticanja njihovog povjerenja, koja će doprinijeti oporavku turizma i omogućiti nastavak njegovog razvoja na siguran i bezbjedan način – istakla je direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić.

Imajući u vidu da je NTO institucija nosilac za dodjelu oznake u Crnoj Gori, svi zainteresovani učesnici sektora turizma kao što su hoteli, restorani, aviokompanije, turoperatori, pružaoci usluga prevoza, aerodromi i drugi, mogu aplicirati, uz obavezan uslov da ispunjavaju i sprovode standarde definisane zdravstvenim protokolima.

Nosioci oznake “Safe Travels” u Evropi su pored Crne Gore i Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Portugalija, Španija, Ukrajina i Turska, kao i 20 država SAD, Afrike, Bliskog istoka i Pacifičke Azije.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još