Cjevovod u Konavlima biće uskoro saniran

 Cjevovod u Konavlima biće uskoro saniran

Delegacija hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije doo, u kojoj su bili direktorica Olivera Doklestić, tehnički direktor Mićo Stojanović i rukovodilac elektromašinskog sektora, Dragan Vlatković, posjetila je Konavovsko komunalno društvo na Čilipima i rukovodstvo HE “Dubrovnik”.

Kako je saopšteno iz ViK, sa direktorom Markom Glavićem bilo je riječi o predstojećoj sanaciji na glavnom cjevovodu kroz Konavle, na potezima gdje je došlo do popuštanja zaštitnih gabiona.

Hercegnovski vodovodni sistem čeličnim cjevovodom DN 700 mm povezan je na složeni sistem hidroenergetskog komplesa Trebišnjice, čiji se elektroenergetski objekti nalaze u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine. Količina vode, koja se doprema za Herceg Novi je gotovo beznačajna u poređenju sa hidropotencijalom Trebišnjice i količinama vode koje protiču između hidroelektrana.

Korištenje njenog hidropotencijala započelo je u drugoj polovini XX vijeka u doba SFR Jugoslavije, kada su izgrađene četiri hidroelektrane: “Trebinje” I, “Trebinje” II, “Dubrovnik I” i reverzibilna “Čapljina”. Za potrebe hidroelektrana “Trebinje” I i II napravljene su vještačke akumulaije: Bilećko i Goričko jezero. Uz korišćenje vodne snage za proizvodnju električne energije voda se koristi i za navodnjavanje 240 km2 poljoprivrednog zemljišta. Upravo je veći zamah u kultivaciji zemljišta značajna odrednica u režimu korišćenja vode i monitoringu čišćenja hidrotehničkih tunela izmeđa hidroelektrana.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još