Cijene PCR testova u okruženju – u Srbiji skuplje od 1.januara, u Hrvatskoj stranci doplaćuju, BiH različito

 Cijene PCR testova u okruženju – u Srbiji skuplje od 1.januara, u Hrvatskoj stranci doplaćuju, BiH različito

Foto: ilustracija

PCR testiranje na korona virus na lični zahtjev u zemljama regiona košta od 40 do 200 eura. U prosjeku je najjeftinije u Sjevernoj Makedoniji, a najskuplje u Sloveniji. – piše agencija Beta, a prenosi RTCG.

U većini zemalja cijene variraju u zavisnosti od toga da li se test radi u državnoj ili u privatnoj ustanovi, ali nema razlika u cijeni za domaće državljane i za strance, javili su dopisnici agencije Beta.

Kada je riječ o testiranju u Srbiji, kako navodi BBC, ako želite na lični zahtev da obavite PCR testiranje na korona virus to možete uraditi u gotovo svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije, ali ne i u privatnim klinikama. Privatne laboratorije već nekoliko mjeseci rade isključivo serološke testove na korona virus na osnovu analize krvi a cijena za one koji nemaju stalni boravak u Srbiji je oko 25 eura.

PCR testovi će do kraja godine koštati oko 50 eura, a odlukom Vlade Srbije od 1. januara 2021. poskupjeće za oko 25 eura. Cijena testiranja na lični zahtjev za strane državljane od 15. decembra iznosi oko 150 eura, saopštila je Vlada Srbije.

Agencija Beta prenosi da je u Hrvatskoj prosječna cijena PCR testiranja na lični zahtjev oko 93 eura u bolnicama i domovima zdravlja, odnosno oko 113 eura kod privatnika, ali se cijene razlikuju i po gradovima. U ustanovama javnog zdravstva, cijena varira od oko 67 eura za test u dvije sekvence do oko 200 eura za test u tri sekvence u zavisnosti od grada. Cijene antigen testova se kreću oko 33 eura i obavljaju se uglavnom kod privatnika.

Foto: ilustracija

Cijena testiranja je ista za sve s tim da se za dobijanje rezultata testa na stranom jeziku naplaćuje uglavnom dodatnih oko 20 eura.

U BiH su cijene različite u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj (RS).

Cijena PCR testiranja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske je oko 54 eura i ista je za domaće i strane državljane. Druge testove na virus korona Institut ne radi u komercijalne svrhe.

U Federaciji BiH PCR test na lični zahtjev je 57,3 eura a serološkog testa 18,4 eura.

U Crnoj Gori PCR test na lični zahtjev u privatnim laboratorijama košta 80 eura, a serološki test 25 eura.

U Sjevernoj Makedoniji PCR testiranje na korona virus obavlja se osim u državnim laboratorijama i u nekoliko privatnih bolnica i laboratorija. Cijena testiranja na lični zahtjev je ista i za makedonske državljane i za strance. U državnom Centru za javno zdravlje košta oko 40 eura) dok je u jednoj privatnim bolnicama PCR test oko 44 eura uz povoljnije cijene za porodice i firme.

Serološki test košta oko 20 eura, a paket koji sadrži PCR i serološki test košta u prosjeku oko 62 eura.

U Sloveniji je cijena PCR testa između 80 i 120 eura. – navodi agencija Beta.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još