Četrdeset dvije godine od razornog zemljotresa

 Četrdeset dvije godine od razornog zemljotresa

Na današnji dan 1979. godine Crnogorsko primorje zadesio je katastrofalan zemljotres jačine od sedam jedinica Rihterove skale, odnosno 9 stepeni Merkalijeve skale.

Epicentar ovog zemljotresa nalazio se u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale.Bila je to jedna od najvećih katastrofa, te vrste, u tadašnjoj Jugoslaviji. . Poginula 101 je osoba.

Oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dečije zaštite, 240 školskih objekata i više hotela na crnogorskom primorju.

U Kotoru je najviše stradao dio Starog grada prema moru, sa objektom stare Vijećnice, Kneževom palatom i Kulom gradske straže, kod kojih je došlo do potpunog urušavanja zidova i međuspratnih konstrukcija.

Oštećena je i pruga Beograd-Bar kao i oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva. Stradala je infrastruktura od Igala do rijeke Bojane, najviše u Luci Bar i Brodogradilištu u Bijeloj.  Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, porušena su ili oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječje zaštite, 240 školskih objekata.

U zemljotresu na Crnogorskom primorju je poginulo više od 100 osoba, oko 600 je bilo povrijeđeno, a više od 80 hiljada je ostalo bez kuća.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još