Blaže mjere za neke novske privrednike

 Blaže mjere za neke novske privrednike

Foto: Milan Dobrilovic

Novim izmjenama i dopunama Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa ublažene su važeće mjere u Herceg Novom koje se odnose na rad privrednih društava i preduzetnika.

Izmjenama Naredbe koje su objavljene u Službenom listu Crne Gore, za Herceg Novi je određen isti režim rada privrednika koji važi i u: Tivtu, Kotoru, Budvi, Baru, Podgorici, Cetinju, Bijelom Polju, Mojkovcu, Pljevljima i Plužinama.

Nove izmjene su donijete nakon jučerašnjeg redovnog sastanka predstavnika lokalnih uprava sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Crne Gore. Odluci je prethodila intenzivna komunikacija Opštine Herceg Novi sa nadležnim državnim ustanovama, te apeli da sa snižavanjem kumulativne stope incidencije dođe i do ublažavanja mjera.

Izmjenama Naredbe je, uz strogo poštovanje izrečenih epidemioloških mjera, omogućen rad neprehrambenim trgovinama, cvjećarama i drugim preduzetnicima i privrednim društvima, osim izuzetcima koji su navedeni u članu 1c Naredbe.

Na snazi ostaju sledeće zabrane:
– zabrana rada privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), osim za:
* goste koji su smješteni u hotelu, u periodu od 7 do 18 časova,
* pripremu i izdavanje hrane, osim napitaka (kafa i dr.), po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca;
– zabrana rada automata (prodaja hrane, pića, kafe i drugih napitaka) u okviru benzinskih stanica i drugih prostora,
– zabrana rada tržnih centara, štandova/tezgi i slično,
– zabrana rada priređivača igara na sreću,
– zabrana rada privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.

Ostaje obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima i objekata koji posluju hranom da uklone mobilijar ili na drugi način onemoguće njegovo koriščenje, tokom zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

Takođe, na snazi ostaje zabrana izlaska građana sa teritorije Opštine Herceg Novi. Izuzetak su oni koji posjeduju potvrde i potrebnu dokumentaciju za napuštanje teritorije opštine, i to radi: obavljanja redovnih radnih zadataka, ostvarivanja zdravstvene zaštite, njege lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, putovanja studenata od mjesta prebivališta do sjedišta ustanove visokog obrazovanja, održavanja ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, prevoza poljoprivrednih proizvođača, prevoza vlasnika poljoprivrednog zemljišta i članova njegovog porodičnog domaćinstva do mjesta u kome se zemljište nalazi, prevoza lica koja posjeduju dozvolu za sportsko-rekreativni i privredni ribolov, akvakulturu, odnosno dozvolu za plovilo, da se prevezu do mjesta u kome treba da obave ribolov i/ili akvakulturu, odnosno u kome posjeduju dozvolu za plovilo.

U izmjenjenoj Naredbi ostaju na snazi i sve privremene mjere za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa koje važe na teritoriji cijele Crne Gore.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još