Badnjak drvo radosti, sreće i ljubavi

 Badnjak drvo radosti, sreće i ljubavi

Božić je praznik velike radosti, kada slavimo rođendan Isusa Hrista kroz tradicionalne običaje, koji okupljaju porodicu. Neki vjernici započinju post 40 dana ranije, dok se neki odluče za sedmodnevni post. Puno je onih koji poste samo za Badnji dan.Taj dan vezuje se običaj branja badnjaka uoči Božića, i to rano ujutru prije izlaska sunca. Stari su govorili da badnjaci donose više sreće ukoliko se ranije uberu.

Badnjak je najčešće hrastovo drvo, u primorskim mjestima, badnjak se pravi od masline i lovorike i postavljaju se uz kuću. Broj badnjaka je jednak broju članova porodice.

Nekada su badnjaci bili veliki jer su se ložili na ognjišta, danas su manji kako bi se naložili u kućnom šporetu.Badnjaci se postavljaju uz kuću. U prvu mrak muški član porodice unosi badnjak. Najbolja praksa je proslavljanje Božića sa porodicom poštujući običaje.

Na Badnji dan jede se posna hrana. Jutro počinje sa priganicama. Za ručak riba, pasulj, povrće…Na Badnji dan, domaćice spremaju i božićni hljeb u koji se stavlja metalni novčić .

Božić počinje dolaskom polaznika. To je muškarac iz porodice ili prijatelja i on porodici donosi sreću, zbog čega je bitan izbor polaznika. Polaznik kao dar donosi najčešće narandžu, a domaćice ga časte na odlasku najčešće peškirom i čarapom.

Članovi porodice se ujutru na Božić rano bude. Ukućani se okupe oko bogate trpeze, domaćin čestita Božić i zatim svi međusobno čestitaju: Mir Božji! Hristos se rodi! Srećan Božić!

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još