Ambasada Rusije i Opština Herceg Novi obilježili 100 godina od „ruskog egzodusa“

 Ambasada Rusije i Opština Herceg Novi obilježili 100 godina od „ruskog egzodusa“

Foto: PR Služba Opštine HN

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov i rukovodstvo Opštine Herceg Novi položili su danas vijence u pomen žrtvama progona koji se desio nakon Oktobarske revolucije 1917. godine, kao i za sve one ruske migrante koji su tom prilikom došli u Herceg Novi i Boku kotorsku.

Polaganju vijenaca na ruskom groblju na Savinskoj dubravi prethodio je sastanak u kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, gdje je razgovarano na više tema, među kojima su prioritetne obnova turističkih veza našeg i gradova Rusije i nastavak saradnje na polju kulture i obrazovanja.
Prema riječima ambsadora Maslenikova, na sastanku je razmatrana bilateralna saradnja na nivou opština, odnosno gradova pobratima, kao i mogućnosti njenog proširenja.

Podsjetićemo, Herceg Novi i Sankt Peterburg su tokom februara ove godine razmijenili pisma namjera o bratimljenju dva grada, dok je sa gradom Ribinskom uspostavljena saradnja još tokom 2018. godine.

-Razgovarali smo i o obnovi turističkih veza. Herceg Novi predstavlja značajan turistički centar za građane Ruske Federacije, a uz vakcinaciju koja se već sprovodi u Rusiji, očekujemo bolje rezultate u pogledu broja ruskih turista koji će doći u Herceg Novi iduće godine, kazao je ambasador Maslenikov.
On je informisao da je Ruska Federacija ove godine stipendirala 37 crnogorskih državljana, a taj vid podrške nastaviće se i ubuduće.

Prema riječima predsjednika Katića, današnji sastanak je bio prilika da se otvore brojna pitanja o saradnji Herceg Novog i ruskih gradova, ali i da se ambasador upozna sa svim problemima sa kojima se naš grad suočavao tokom prethodnih godina, prije svega u pogledu nedostatka podrške od strane državnih vlasti.
-Izrazio sam zadovoljstvo zbog promjena koje su se desile u Crnoj Gori. Očekujemo da ćemo biti jedan od prioritetnih gradova za Vladu Crne Gore, a to se već vidi prema nekim najavama. Vrijeme je da se država posveti Herceg Novom, u pravom smislu riječi, naglasio je Katić.

Prvi čovjek hercegnovske opštine podsjetio je na zatvaranje granica prema regionu i Rusiji za vrijeme ljetnje turističke sezone, što je za uzrok imalo ostvarenost prometa i prihoda od 15 odsto u odnosu na 2019. godinu, što je “apsolutno poražavajuće”,

posebno ako se uzme u obzir kako su druge države našeg regiona regulisale to pitanje.

-Zajednički smo iskazali optimizam da će 2021. godina biti daleko uspješnija, uzimajući u obzir da je počela vakcinacija protiv korona virusa, kako u Rusiji tako i u ostalim državama Evrope i svijeta. Takođe, razgovarali smo i o što hitnijem otvaranju avio linije, redovnog uspostavljanja leta između Rusije i Crne Gore, kako bi nam svi mogli doći jednostavnije nego do sada (preko Istanbula i Beograda), istakao je Katić.

U razgovorima u kabinetu predsjednika Opštine učestvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsjednik Opštine Miloš Konjević, te savjetnici predsjednika Jovan Subotić i Nenad Vitomirović.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još