Ako se poštuju mjere – mirniji ulazak u 2021

 Ako se poštuju mjere – mirniji ulazak u 2021

Gostujući u Jutarnjem programu RTCG, virusolog iz Beograda Tanja Jovanović izjavila je da „Budemo li se pridržavali epidemioloških mjera u 2021. godinu ući ćemo sa mnogo mirnijom situacijom kad je u pitanju novi virus korona.“

„Da li ćemo i kako ćemo ući u 2021. godinu, zavisi ne samo od virusa, već i od toga kako se ponašamo i poštujemo li epidemiološke mjere“ – navodi Jovanović a piše Portal RTCG.

Ona dodaje da je „Virus pristuan, živi sa nama, ako se pridžavamo epidemioloških mjera, ja očekujem da ćemo imati mnogo mirniju epidemiološku sliku krajem godine i da ćemo u 2021. ući sa mirnijom situacijom. A kako će virus nestati, pitanje je na koje niko ne zna odgovor.“

Sagovornica RTCG pretpostavlja da će situacija biti mnogo mirnija u maju, kad ćemo moći da nastaviti sa našim životima.

Prema njenim navodima, podaci pokazuju da je u Srbiji već oko 20 posto ljudi steklo antitijela, odnosno neku vrstu imuniteta. Borba protiv koronavirusa zavisi ne samo od cirkulacije virusa, već i od toga kako mi stičemo imunitet.

Jovanović pojašnjava da je to jedna strana priče a druga strana je da imamo na pomolu vakcinu koja će povećati kolektivni imunitet, a tada kada ga steknemo, onda smo se praktično izborili s virusom.

Izvor:RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još