15. Decembar – Dan Pošte Crne Gore

 15. Decembar – Dan Pošte Crne Gore

Foto: Portal Novi

Povodom Dana Pošte Crne Gore, donosimo kratak podsjetnik na istoriju poštanskog saobraćaja u Crnoj Gori.

Za vrijeme Petra II Petrovica Njegoša, 1841 godine, kada je u budžet uvedena stavka „za poštijera“, udaren je temelj savremenom prenosu pošte. Prvi crnogorski poštar bio je Špiro Martinović. Prvu poštu na području Crne Gore predstavlja Austrijska poštanska stanica iz 1854. godine koja je Berlinskim ugovorom, 1878. godine, pripala Crnoj Gori. 

Prvi međudržavni poštanski ugovor – poštanska konvencija – Crna Gora je sklopila sa Austrugarskom 1871 godine. Na bazi pravilnika za izvođenje poštanskog ugovora, organizovan je poštanski saobraćaj a u aprilu 1873. godine na Cetinju je otvorena prva pošta. Iste godine su u Beču izrađene i prve poštanske marke s likom kralja Nikole, koje su u redovan saobraćaj uvedene naredne, 1874. godine. 

Foto: Portal Novi

Već 9. oktobra 1874. Crna Gora je pristupila Svjetskom poštanskom savezu što joj je omogucilo potpuno uklapanje u međunarodni poštanski saobraćaj i sklapanje poštanskih ugovora sa gotovo svim članicama Svjetskog poštanskog saveza. Te 1874 u upotrebu ulaze prvi poštanski žigovi u Crnoj Gori i puštaju se u saobraćaj prve dopisne karte.

1893 godine kreću prve koverte s utisnutim poštanskim markama. Dvije godine kasnije u promet je puštena prva uputnica. Uprava pošta Crne Gore je prva u Evropi 1903. godine uvela automobilski prevoz pošte o čemu smo već pisali ovdje.

Najvažnijim datumom u modernoj istoriji Pošte Crne Gore smatra se 15. decembar 2005. godine, kada je Crna Gora, prvi put nakon 1913. godine, ponovo samostalno izdala poštansku marku. Taj se datum obilježava kao Dan Pošte Crne Gore.

26. jula 2006. godine, Crna Gora ponovo postaje član Svjetskog poštanskog saveza, a 17. januara 2008. godine, postaje član PostEuropa, Udruženja evropskih javnih i poštanskih operatera.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još